Tíz éve volt a glasgow-i terrortámadás

Fotó: Euan Cherry

-

Gázpalackokkal megrakott terepjáró rohant a glasgow-i reptér üvegfalába 2007. június 30-án. Egy doktor és egy mérnök volt az elkövető.


Három nappal azután, hogy a skót származású Gordon Brown lett a miniszterelnök, két terrortámadással is megpróbálkoztak Nagy-Britanniában. Először 2007. június 29-én két, robbanóanyaggal, gázpalackokkal és szögekkel megtöltött autót szúrtak ki a rendőrök, ezeket még sikerült hatástalanítani, mielőtt felrobbantak volna. Arra viszont, ami a glasgow-i repülőtéren történt, senki nem számított, főleg azért, mert Skóciában 1988 óta nem volt semmilyen terrortámadás.


Értelmiségi terroristák

A két elkövető közül Kafeel Ahmed, indiai származású mérnökhallgató éppen a PhD fokozatán dolgozott az egyetemen, Bilal Abdullah pedig az Alexandra kórházban dolgozott. Mindketten huszonévesek voltak, Abdullah korábban Irakban dolgozott orvosként, itt ismerkedett meg a szalafizmussal, és a szélsőséges iszlámmal. Miután visszatért Nagy-Britanniába, folytatta karrierjét, de itt már nem kerülte el a hatóságok figyelmét: feltűnt nekik, hogy az orvos iszlamista weboldalakat látogatott.
Volt egy terepjárója is, és Ahmeddel kitalálták, hogy kidolgoznak egy terrorakciót a glasgow-i repülőtérre, amihez az autót fogják felhasználni.

Abdullah azt mondta későbbi kihallgatásán, hogy azért hajtotta végre a támadást, mert Nagy-Britannia beavatkozott az iraki háborúba, és egyébként is elkeserítették Irak akkori háborús állapotai.


Pontos rúgásért kapott kitüntetést a reptéri dolgozó

A dzsipet megtöltötték gázpalackokkal, és elindultak a repülőtérre. Délután három körül érkeztek meg, és egy szemtanú szerint kb. 50 km/h sebességgel belerohantak a terminál üvegfalába.
Az autó nem robbant fel, de kigyulladt. Abdullah kiszállt, és „Allah! Allah!" kiáltással rátámadt a rendőrökre. Ahmed viszont nem úszta meg szerencsésen a támadást: ruhája kigyulladt, és testének 90 százaléka megégett. Lángoló ruhával szállt ki az autóból, ahol még megpróbált rátámadni egy csomaghordó fiúra. John Smeaton viszont az égő Ahmed felé futott, és herén rúgta, amiért később II. Erzsébet királynő kitüntetését is megkapta.
Abdullahot letartóztatták, Ahmedet pedig abba a kórházba szállították, ahol korábban Abdullah dolgozott. Égési sérülései olyan súlyosak voltak, hogy néhány hét után belehalt.


Több orvos is gyanús volt

A támadás után nyolc embert hallgattak ki, közülük öten orvosként dolgoztak, ahogy Kafeel Ahmed testvére, Sabeel is. Később Kafeelnél találtak egy CD-t, amin szélsőséges propagandaanyagok voltak, többek között beszédek Osama bin Ladentől.
A kihallgatások után egyedül Abdullah kapott büntetést. 2009-ben életfogytig tartó börtönre ítélték, legkorábban 32 év múlva szabadulhat. Kiderült az is, hogy ő szervezte meg az előző napi londoni autós robbantásokat is, az ő nevén bérelték az egyik autót, amit idő előtt észrevettek a rendőrök.

Aznap este a liverpooli John Lennon repülőteret is lezárták nyolc órára egy gyanús autó miatt, de itt kiderült, hogy téves riasztásról volt szó.
A glasgow-i repülőtér másnap reggel 8-tól újra teljes felszereltséggel üzemelt, az elmúlt tíz évben pedig nem volt terrortámadás Skóciában.