Tíz éve vezet a közvélemény-kutatásokban a Fidesz

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

A Fidesz-KDNP 2006-ban, a második Gyurcsány-kormány által tervezett megszorító intézkedések nyilvánosságra kerülése idején került az élre.


A közvélemény-kutatók adatai szerint már tíz éve vezeti a Fidesz–KDNP a pártok népszerűségi versenyét – írja a Magyar Hírlap.


A kormánypártok a vizsgált adatok szerint 2006 júniusában, a baloldali győzelemmel zárult országgyűlési választások után egy hónappal, a második Gyurcsány-kormány által tervezett megszorító intézkedések nyilvánosságra kerülése idején vették át a vezető pozíciót az MSZP-től, és azóta folyamatosan tartják az első helyet – emlékeztet a napilap.

Ellenzéki párt, konkrétan az MSZP 2012 közepén tudta legjobban – néhány százalékra – megközelíteni Orbán pártját a közvélemény-kutató cégek adataiban, amikor a Fidesz népszerűsége esett. Hasonló volt a helyzet 2014 őszén. Az internetadó kormánypárti bevezetésének szándéka és az amerikai kitiltási botrány levitte a Fidesz-KDNP népszerűségét.

Az ellenzéki pártok támogatottsága ezekben a periódusokban sem nőtt látványosan, a kormánypárt pedig 2014 után is visszaszerezte népszerűségét, elsősorban a migránsügy intenzív napirenden tartásával.