Tíz éve tűnt el a kislány, de szülei még hazavárják

Fotó: AFP / VASCO CELIO

-

A rendőrség eddig 11 millió fontot költött el a nyomozásra, de nem tudják megmondani, hogy Madeleine McCann él-e vagy megölték.


A tíz évvel ezelőtt, háromévesen Portugáliában eltűnt Madeleine McCann szülei továbbra is reménykednek abban, hogy egy nap újra láthatják lányukat. A szülők azt mondják: "erőt ad nekik", hogy a brit rendőrség az elmúlt öt évben milyen haladást ért el az ügyben.

„Egyetlen szülő sem adja fel, míg nem tudja biztosan, hogy a gyermeke már nem él. És erre semmi bizonyíték nincs" – mondta Gerry McCann, Maddie édesapja, aki letaglózónak nevezte, hogy a kislány a mai napig sem került elő.

„Semmit sem veszítettem a reményből az elmúlt tíz évben, hogy Maddie most is él valahol" – mondta Kate, Madeleine édesanyja, aki nem gondolta volna, hogy 10 év elteltével is itt fognak tartani.

A kérdésre, hogyan birkóznak meg a megrázkódtatással, azt mondták: úgy ahogy más családok, akiket tragédia ért; próbálnak továbblépni és Maddie most 12 éves ikertestvéreire összpontosítanak.

„Megszokja az ember, hogy idővel ez az új normális. Idővel fel kell fognia az embernek, hogy az idő nem áll meg" – mondta Gerry.

Kate a mai napig minden évben megveszi Maddie-nek a születésnapi és a karácsonyi ajándékot. "Mindig arra gondolok, hogy mennyi idős, s olyat veszek, ami akkor is jó lesz neki, amikor legközelebb újra láthatjuk egymást" – mondta.

Madeleine 2007. május 3-án tűnt el Algarve térségében, Portugáliában, ahol a család nyaralt. Gerry és Kate letették aludni Maddie-t és testvéreit, majd elmentek egy tapas bárba. Akkor látták utoljára kislányukat.

A Scotland Yard a múlt héten közölte, hogy továbbra is több kritikus nyomot követnek, és bár a nyomozás eddig 11 millió fontot (csaknem 4,1 milliárd forint) emésztett fel, nincs döntő bizonyíték amely alátámasztaná, hogy a lány él vagy meghalt. A kislányt a rendőrök szerint elrabolták a család szobájából, de továbbra is rejtély, hogyan és miért.