Tíz év múlva az ország fele háziorvos nélkül marad

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Egy minisztériumi munkaanyag valószínűsíti ezt a borús forgatókönyvet. A fiatal háziorvosok sem lesznek képesek betölteni az űrt.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkaanyaga azzal számol, hogy egy évtized alatt négyezer fővel csökken a háziorvosok száma – írja a Blikk. A jelenlegi nagyjából 6500 praxis így 2025-re még 800 fiatal háziorvos munkába állása esetén is 3300-ra apad. Vagyis tíz év múlva 4,65 millió embernek, azaz a lakosság közel felének nem lesz megfelelő alapellátása.

A lap emlékeztet rá, hogy már most 230 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő alapellátása. Ha a tendencia nem változik, ez 2025-ra a tizenötszörösére nőhet – mondta a Blikknek dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

A helyzet az egészségügy többi területén sem jobb. Magyarországon csak 240 orvos jut 100 ezer lakosra, míg Csehországban 367, Ausztriában 480. A szakmában dolgozók szerint az egészségügyet jelenleg csak az menti meg az összeomlástól, hogy a megmaradt orvosok és nővérek kétszer-háromszor annyit dolgoznak, mint ideális lenne – írja a Blikk.