Tíz év fegyházra ítélték a gázrobbanást okozó férfit

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Nyomás alatt álló gázcsövet loptak el egy táti házból, az épület felrobbant. A tolvajok 10, illetve 5 és fél év fegyházbüntetést kaptak.


Három férfi tört be egy háromszintes családi házba Táton, 2014 januárjában. Az alagsorból elloptak két, nyomás alatt álló gázcsövet. Miután elmentek, a ház megtelt gázzal, és felrobbant. Kedden ítéletet hirdettek az üggyel kapcsolatban, az egyikük 10 év, a másikuk 5 és fél év fegyházbüntetést kapott. Kettejüknek 45 millió forint kártérítést is fizetniük kell.
Az ellopott rézcsövek 15 ezer forintot értek, viszont miután a tolvajok elmentek, kilenc órán keresztül ömlött a gáz az épületbe, ami a robbanás miatt teljesen összeomlott. További 25 ház és két autó is megrongálódott, összesen 70 millió forint kárt okozott a három férfi. Tudták, hogy a házban senki nem tartózkodik, a robbanásban sem sérült meg senki.
A 10 évre ítélt elkövető korábban már ült börtönben. Akkor 13 évre ítélték, de feltételesen már korábban szabadlábra helyezték, és ekkor történt a betörés. A harmadik vádlottat csak lopás miatt ítélték el, ő egy év börtönt kapott, két évre felfüggesztve. Ez utóbbi jogerős, az első két férfi ítéletével kapcsolatban az ügyész három nap gondolkodási időt kért.