Tíz év börtönre ítélték a kengurus merénylőt

Fotó: MTI/AP/Colmar Estate / Bill Shrapnel

-

A feltételezett terrorista nem valósította meg látványos tervét.


A tavaly elfogott, 19 éves Sevdet Ramadan Besimet azzal vádolták, hogy merényletet akart elkövetni az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapján. Tervei szerint el akart gázolni és lefejezni egy rendőrt.

Besim egy 15 éves brit fiúval váltott online üzeneteket a terveiről. Az ügyészség szerint az volt az egyik terve, hogy egy kengurura robbanószerkezetet kötöz, az állat szőrére az Iszlám Állam jelképét rajzolja, majd rendőrök közé engedi az állatot, és működésbe hozza a pokolgépet. A bírósági dokumentumokból nem derült ki, hogy a kengurus támadást is az emléknapon akarta-e elkövetni.

Az ügyészek szerint Besim a merénylet tervét az Iszlám Állam hatása alatt dolgozta ki. A vádlott bűnösnek vallotta magát, a bíróság ezért a kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés helyett tíz évre ítélte. Legkorábban hét év múlva szabadulhat.

A Besimmel kapcsolatban lévő, 15 éves fiút terrorcselekményre való felbujtás vádjával tavaly életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy brit bíróság.