Tíz dolog, amit érdemes tudni a Köpcösről

Fotó: ANADOLU AGENCY / Daniel Cardenas

-

Joaquín „El Chapo” Guzmánt, a világ legbefolyásosabb drogbáróját pénteken ismét elfogták a mexikói hatóságok. A „Köpcös” eddig regényes története azóta újabb színes részletekkel bővült, miután vasárnap a Rolling Stone-magazinban megjelent egy interjú, amit az Oscar-díjas színész, Sean Penn készített a szökésben lévő Guzmánnal. Ebből és néhány korábbi cikkből gyűjtöttünk össze pár érdekességet a dúsgazdag és nagy hatalmú bűnözőről.


15 éves korától foglalkozik drogkereskedelemmel

Joaquín Guzmán 15 évesen került be a mexikói kábítószer-kereskedelem világába. Ma már őt tartják a világ legjelentősebb drogbárójának: az általa vezetett Sinaloa kartell a világ 50 országát látja el kokainnal, marihuánával, heroinnal és metamfetaminnal, ehhez saját repülőgép-, sőt tengeralattjáró-flotta áll a rendelkezésére. A chicagói rendőrség a város első számú közellenségeként rangsorolta Guzmánt, mivel az általa forgalmazott kábítószer elárasztotta a várost. Utoljára Al Capone kapott ilyen státuszt a várostól 1930-ban.


20 éve nem kábítószerezett

Annak ellenére, hogy bármikor megtehetné, Sean Penn kérdésére azt mondta, hogy 20 éve nem nyúlt kábítószerhez. Természetesen kipróbálta, de sosem volt kábítószerfüggő.


Sean Penn valahol a mexikói dzsungelben készített vele interjút


Bill Gates és Warren Buffett társaságában

A Köpcös 2009-től kezdve szerepelt a Forbes leggazdagabb üzletembereket rangsoroló listáján, vagyonát 1 milliárd dollárra becsülték, de 2013-ban törölték a nevét. Az amerikai lap ezt azzal indokolta, hogy ismeretlen helyen bujkál, és az éves bevételének nagy részét egy kisebb hadseregre költi, hogy megvédje saját magát és családját, ezért követhetetlen, hogy valójában mennyi pénze van.


A vakondember

Legutóbbi szökéséről kiderült, hogy német mérnököket alkalmazott azért, hogy profi, egy mérföld hosszú alagutat építsenek neki hónapokon keresztül, de nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a mexikói drogbáró földalatti járatokat használt. Miután rájött, hogy alagutak segítségével sokkal biztosabban tud kábítószert csempészni a határon át, az amerikai hírszerzés szerint legalább 90 földalatti járatot épített ki Mexikó és Amerika között. Egy alkalommal pedig Culiacán városának szennyvízcsatornáján keresztül menekült el a rendőrök elől. Mostani elfogása során ugyanezzel próbálkozott – ezúttal sikertelenül.


Legutóbb ezen az alagúton keresztül szökött meg


A legyet is röptében

Joaquín Guzmán túl van már két váláson, 2007-ben házasodott harmadszorra, a 18 éves szépségkirálynőt, Emma Coronelt vette feleségül. Rengeteg szeretője miatt pontosan nem lehet tudni, hány gyereke van. Csak a feleségeitől eddig kilenc gyermeke született, de egyik fia meghalt egy lövöldözésben. Guzmán családtagjai is vastagon benne vannak a drogügyletekben: korábbi feleségét 2010-ben letartóztatták, mostani feleségének apja szintén börtönben ül, ugyanúgy, mint az egyik fia.

Híresen nagy természete már nem egyszer veszélybe sodorta a Köpcöst. 2012-ben majdnem elfogták, amikor az egyik rejtekhelyén találkozott egy prostituálttal. Az aktus a lány havi vérzése miatt elmaradt, ezért Guzmán idő előtt távozott, így megúszta a rajtaütést, amikor a mexikói rendőrök nem sokkal később megszállták az épületet.


Mindene az evés

A szép nőkön kívül a gasztronómia a másik szenvedélye. Hegyi rejtekhelyéről többször elmerészkedett a közeli városokba egy-egy jó vacsoráért. A forgatókönyv a New Yorker szerint mindig hasonlóan zajlott: először egy csapat fegyveres testőr ellenőrizte az éttermet, hogy biztonságos-e, az éppen vacsorázó vendégektől határozottan és udvariasan elkérték telefonjaikat, amit távozásuk után mindenkinek visszaadtak. Ezután érkezett meg a főnök, aki az este végén a kellemetlenségekért cserébe az étterem összes vendégének rendezte a számláját.


2016 januári elfogás, Joaquin Guzman, El Chapo, a Köpcös, a Sinaola drogkartell vezetője,


A dzsungel törvényei

Amikor szabadlábon van, El Chapo a közép-amerikai Aranyháromszögnek nevezett területen bujkál, ahol rengeteg vadkendert és a heroin egyik fontos alapanyagát, mákot termesztenek. Az Aranyháromszög három mexikói állam (Sinaloa, Durango, Chihuahua) határán található, tele hegyekkel, erdőkkel és nehezen járható földutakkal. A VICE pár hete forgatott videót a környéken, és kisebb dzsungelen keresztül kellett átvágni magukat.A helyi Télapó

Guzmán a Sean Pennek adott interjúban is elmondta, hogy az Aranyháromszögben a kábítószer termesztésen kívül nincs más munkalehetőség, amivel ki lehetne törni a szegénységből. A helyiek hősként ünneplik, amiért munkát ad a környéken élőknek. Mexikó washingtoni nagykövete szerint a pénzével nagyon könnyen elnyeri a helyiek támogatását: „Mindent támogat. Jótékonykodik, fejleszti az infrastruktúrát. Ha valaki súlyos beteg, segít, még egy repülőt is szerez, hogy jó orvoshoz juttassa. Kicsit olyan a helyieknek, mintha ő lenne Télapó. A Télapót pedig mindenki szereti".


csempész-tengeralattjáró, Joaquin Guzman, El Chapo, a Köpcös, a Sinaola drogkartell vezetője,

Lefoglalt csempészhajó


Homárleves a börtönben

Első börtönbüntetése 1993-ban kezdődött, de a New Yorker által írt portré szerint El Chapo egyáltalán nem úgy élt odabent, mint egy átlagos rab. Lefizette a börtönőröket, ezért mobiltelefonról intézhette az üzleti ügyeket, időnként kurvák szórakoztatták, néha alkoholgőzös bulikat vagy kiadós vacsorákat rendezett cellatársainak, ahol homárleves és bélszín volt a menü. A mai napig nem egyértelmű, hogy 2001-ben hogyan szökött meg a börtönből: egyes beszámolók szerint egy szennyes ruhákat gyűjtő kocsiban csempészték ki, mások azt mondják, hogy olyan bőségesen lefizette a börtönőröket, hogy egyszerűen kisétált a főbejáraton.


1993, Joaquin Guzman, El Chapo, a Köpcös, a Sinaola drogkartell vezetője,

A Köpcös 1993-ban


Csak a Blackberry

Szigorúan csak BlackBerryt használ, mert a kanadai cégben sokáig feltétlenül megbízott. Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal azonban rájött, hogyan mérje be a hívásait és az SMS-eit, és majdnem elkapták. Ezért kitaláltak egy bonyolult, de működő rendszert, ahol Joaquín Guzmán csak egy emberrel kommunikál, és minden neki szánt üzenet rajta keresztül jut el hozzá. A Rolling Stone cikkben ezt Sean Penn is megerősítette, mert vele és Kate del Castillóval is csak leveleken és BlackBerry Messenger-üzeneteken keresztül egyeztetett.