Tíz arannyal minden idők legsikeresebb Eb-jét zárták a magyar úszók

Fotó: MTI/EPA / Facundo Arrizabalaga

-

Két arannyal, valamint egy egy százados ezüsttel, és egy óriási csatában kiharcolt bronzéremmel fejezte be a londoni Eb-t a magyar küldöttség. Verrasztó Dávid és Kapás Boglárka is oktatott. Összesen 10 aranyérem a londoni termés.


Verrasztó rosszul rajtolt, de a pillangó végén már elsőként fordult, míg a remekül rajtoló Gyurta háton már „csak” az ötödik helyen utazott. A hát végére Verrasztó már 1:58 másodpercre növelte az előnyét, Gyurta Gergely pedig a 4. helyen fordult. Mellen sem változott a sorrend, a szlovákiai Nagy Richárd és a hazai közönség által biztatott Litchfield hiába kapaszkodott. Az utolsó százat, a gyorsúszást már nem is nagyon erőltette Verrasztó, úgyis simán nyert egy testhosszal, hogy az utolsó 25 méteren hagyta, hogy Nagy egy kicsit ráússzon, de így is meglett a magyar csapat kilencedik aranyérme. Verrasztó 4:13.15-tel nyert, míg a negyedikként célba érő Gyurta 4:14.94-et úszott.


Verrasztó Dávid kényelmes úszással is simán lett Európa-bajnok


„A végén kicsit egyedül voltam, ezért nem lett belőle 4:13-as idő. Volt egy kis sérülés, ami miatt ki kellett hagynom egy hetet, de nem hiszem, hogy ez igazán sokat jelentett volna. Jó formában vagyok, a reggeli 4:14-es úszás legalábbis ezt mutatja, de tudok ennél jobb is lenni. Rióban szeretnék döntőbe jutni, azért is úsztam reggel erősebben, hogy gyakoroljam a szituációt. Az, hogy csak a döntőről beszélek, nem álszerénység, ha ma 4:08-at úsztam volna, akkor merészebben fogalmaznék, egyelőre maradjunk csak a döntőnél.”

Szilágyi Liliána 200 pillangón 2:07.24 másodpercet úszva egyetlen századdal maradt le az aranyéremről. Kicsit rosszul sikerült a benyúlása, és ez éppen elég volt a német Franziska Hentke „lenyúlja” előle az aranyat. Jakabos Zsuzsa 2:07.75-tel negyedik lett, ő 23 századra volt a bronztól.


Ilyen boldog még senki nem volt egy egy századdal elveszített aranyérem után


„Ahogy én erre az Eb-re készültem, az nem felkészülés volt, aki benne volt, az ezt pontosan tudja – mondta Szilágyi a verseny után az M4-nek nyilatkozva. – Nyilván, az olimpiára nem így akarok és nem így fogok felkészülni. Életem legnehezebb három hónapján vagyok túl. Három hónappal ezelőtt abba akartam hagyni az úszást, mert elegem volt abból, hogy mindenki csak arról tudott beszélni, hogy kinek a lánya (Szilágyi Zoltán, többszörös magyar bajnok – a szerk.) és kinek az unokája (Gyarmati Dezső, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó – a szerk.) unokája vagyok. Most először saját magamért versenyeztem, Szilágyi Liliánáért, és Szilágyi Liliánaként. Nem érdekel ez az egy század, hihetetlenül boldog vagyok, hogy Európa-bajnoki második lehetek ilyen körülmények után. Ez életem első felnőtt érme világversenyen, semmi más nem érdekel, boldog vagyok, örülök!”

Kapás Boglárka 400 gyorson is rommá verte a mezőnyt benne olimpiai és világbajnoki érmesekkel, akik - kis túlzással - csak az első fordulóig gondolhatták, hogy nyerhetnek. Kapás végül 4:03.47 perces hatalmas egyéni és országos csúccsal simán győzött, és a 800, az 1500 és a 4x200-as gyorsváltóval szerzett aranyérmek után a negyedik elsőségét is megszerezte Londonban.


Kapás Boglárka újra befűzte az okatófilmet


Az Európa-bajnokságot a férfiak 4x100-as vegyes váltója zárta. A Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László, Bohus Richárd összetételű magyar váltó a harmadik idővel jutott a döntőbe. A hátúszás után Balog a hatodik helyen adta át a stafétát, akik ment, amíg bírta erővel, de csak a nyolcadik helyen váltotta őt Cseh László, aki a fordulónál már hatodik, a 100 méter végén pedig a második helyen volt már a magyar váltó. Bohus Richárd pedig igazolta londoni remek formáját, és a britek, valamint a franciák mögött 3:34.12-vel a harmadik helyen hozta be a váltót. A még riói kvóta nélkül álló ellenfelek közül mind a három (svédek, görögök, írek) mögöttünk végeztek.


Cseh László óriásit úszása nélkül nem lett volna meg a harmadik hely


Takács Krisztián pályafutás első nagymedencés Eb-döntőjében állhatott rajtkőre 50 gyorson. Jól rajtolt, azonban annyi klasszis volt a mezőnyben, hogy ez „csak” 6. lett (22:07), de egyáltalán nincs oka ezt szégyellni. Győzött a szám olimpiai és világbajnoka, a francia Florent Manaudou (21.63).A magyar csapat végül 10 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel fölényesen nyerte az éremtáblázatot. Tizenkilenc érmünknél csak a házigazda britek szereztek többet, de az 22 medáljuk közül csak hét lett arany.