Tíz amerikai tengerész eltűnt a hadihajó ütközése után

Fotó: AFP / ROSLAN RAHMAN

-

Kereskedelmi hajóval ütközött össze egy amerikai hadihajó Szingapúr közelében. Többen megsérültek.


A USS John McCain rakétákaromboló a Malakka-szoros közelében ütközött össze egy libériai zászló alatt hajózó görög tartályhajóval. Az amerikai hadihajó jelentős károkat szenvedett a tat bal oldalán, a tanker kisebbeket. A nyersolajat szállító Alnic tankernek az eleje sérült meg, hét méterrel a vízszint felett. Olaj nem került a tengerbe.

Az amerikai haditengerészet szerint a szingapúri haditengerészet és parti őrség hajókkal és helikopterekkel segíti a mentést és a keresést, s már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is. Tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült.

A John McCain a Dél-kínai-tengeren tett járőrözése után Szingapúrba tartott. A sérült amerikai romboló a baleset után külső segítség megérkezett a kikötőbe. A malajziai haditengerészet parancsnoka a Twitteren azt írta, hogy két hajót és egy repülőgépet küldtek az eltűnt amerikai tengerészek felkutatására. Egy fotót is közzétett, amelyen a rombolóhajó látható egy lyukkal az oldalán a vízszint közelében.

Az amerikai haditengerészet vizsgálatot indított. John McCain republikánus szenátor – róla nevezték el az 1994-ben vízre bocsátott hajót – a Twitteren együttérzéséről biztosította a legénységet.

Júniusban a USS Fitzgerald romboló Japán közelében összeütközött egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Hét amerikai matróz életét vesztette. A romboló kapitányát és két tisztjét felmentették a szolgálat alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.