Titokban születtek az első lombik kutyakölykök

Fotó: MTI/EPA/Cornell Egyetem / JEFFREY MACMILLAN

-

Ugyanabból az alomból, de három szülőpártól születtek meg az Egyesült Államokban az első mesterséges megtermékenyítéssel fogant kutyakölykök: hét beagle-spániel keverék. A New York-i Cornell egyetem kutatói szerint az IVF segíthet megőrizni a veszélyeztetett fajták génállományát, és kivédhet egyes betegségeket is.


A lombik kölykök még a nyáron születtek, de az egyetem titokban tartotta az eseményt a múlt hétig, amikor hivatalosan is közzétették az eredményeiket a PLoS One folyóiratban.

A sikeres mesterséges megtermékenyítést sok évnyi kísérletezés előzte meg. Az embriókat hasonló eljárással ültették be a nőstény kutyába, mint amit a klinikákon is használnak.

Alex Travis, a Cornell vezető kutatója szerint a sikeres eljárás fontos mérföldkő a tudományban. Egyrészt lehetővé teszi veszélyeztetett kutyafajták, mint például az afrikai vadkutya génállományának megőrzését, ugyanakkor a házi kedvencek genetikailag örökölhető betegségeit is megelőzheti, illetve gyógyíthatóvá teheti azokat.

A teljesen egészséges beagle-spániel kölykök - Ivy, Cannon, Beaker, Buddy, Nelly, Red és Green - egy kivétellel új gazdákhoz kerültek.