Titokban fogadták be a csecsen melegeket Kanadában

Fotó: AFP / MAXIM SHEMETOV – Ramzan Kadirov elnök

-

Csecsenföldön üldözték őket, gyilkosságok is előfordultak.


Kanadában kapott menedéket harmincegy üldözött csecsen homoszexuális – közölte a Rainbow Railroad civil szervezet igazgatója, Kimahli Powell a Facebookon. Az LMBTQ-közösséghez tartozó embereknek segítettek elhagyni Oroszországot és menedékjogot kapni Kanadában. Powell a CBC-nek azt mondta, hogy tervük megvalósításában főszerepe volt a kanadai kormánynak.

"Kanada titokban adott menedéket a csecsen homoszexuálisoknak" – írta a The Globe and Mail. A lap szerint a kezdeményezés könnyen "elmérgesíthette volna Oroszország és Kanada már amúgy is feszült viszonyát". Chrystia Freeland külügyminiszter – aki korábban tudósítóként dolgozott Oroszországban – fontos szerepet játszott a műveletben. A kanadai kormány egyelőre nem kommentálta a Rainbow Railroad bejelentését.

Powell azért döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a csecsen menekültek érkezését, mert aki Kanadába akart közülük menni, az már megérkezett, s most az otthonteremtésükkel és a beilleszkedésükkel kell foglalkozni, amihez beszélni kell az ügyükről.

Az Oroszországi LMBT-hálózat elnevezésű jogvédő szervezet májusban közölte, hogy aktivistái 43 homoszexuális személyt menekítettek ki Csecsenföldről, és arra törekednek, hogy külföldi vízumot szerezzenek a számukra. A melegeket tavaly év végén kezdték el őrizetbe venni Csecsenföldön, és azután kértek segítséget a hálózattól, hogy a sajtó elkezdett a helyzetükkel foglalkozni.

A Novaja Gazeta április elején közölte, hogy Csecsenföldön mintegy száz homoszexuálist vettek jogellenesen őrizetbe. Zömüket megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki. Ramzan Kadirov csecsen vezető többször is valótlannak minősítette a melegek üldöztetéséről szóló jelentéseket – igaz, ő azt is elképzelhetetlennek tartotta, hogy Csecsenföldön melegek éljenek.