Titkosszolgálati módszerekkel figyelték Növényit

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Illyés Tibor

-

HÁTTÉR

1,5 milliárdos adócsalási ügy hatodrendű vádlottja a moszkvai olimpiai bajnok birkózó.


Amint arról szerdán beszámoltunk, ismét elővették azt az adócsalási ügyet, amelyben Növényi Norbert, az 1980-as, moszkvai olimpián birkózásban aranyat nyert egykori sportoló is érintett. Az ügy szerdai tárgyalásán nem tettek vallomást a vádlottak, így az öt évvel ezelőtti tanúvallomásaikat olvasta fel a bírónő a Fővárosi Törvényszéken.


F. Tibor, az egykori »banánkirály« a vádhatóság szerint a feje a több, hálózatszerűen működő cégszervezetnek, amely fiktív számlákat állított ki és fogadott be 1,5 milliárd forint értékben. Egy kocsmában felszedett hajléktalant, H. Istvánt szervezték be strómannak: néhány százezerért aláírt és lepecsételt iratokat, hogy a fiktív számlák alapján a papíron felhalmozódott milliárdos értékű »raktáron lévő« gyümölcsöt és zöldséget eltüntessék. A Szlovákiában bejegyzett cégnek a székhelye is valótlan volt, ahogy az áru szállítására hivatott járművei is” – írja a Blikk.

Növényi Norbert a bulvárlap beszámolója szerint csak hatodrangú vádlott, bár neve több helyen is felbukkan a vádiratban. A tárgyalásra higgadtan, nyugodtan érkezett 57 éves olimpiai bajnok – aki 2009-ben MMA-ban, 2013-ban pedig grapplingban lett világbajnok – sem tett vallomást, de a korábbi tanúvallomásában ezt mondta:


F. Tibor házában volt egy konditerem, oda jártam edzeni őt, de nem jártunk egy társaságba, szorosabb viszonyunk sem volt, míg fel nem kért a cége reklámarcának. Néha elkísértem Szlovákiába, ahol nem tudom, mi történt, de a számlázási és könyvelési ügyekre nem volt rálátásom.

F. Tibor sem vallott, de öt évvel ezelőtti rendőrségi kihallgatásának jegyzőkönyve szerint ő csak a cégek működéséhez szükséges anyagi forrást biztosította, a könyvelésbe és az ügymenetbe nem avatkozott be. F. tagadta, hogy fiktív számlákat állított volna ki, vagy fogadott volna be. Azt állította, Növényit kérte, hogy egyik volt cégét adja neki, mert felfuttatná.


A lap úgy tudja, hogy Növényiéket titkosszolgálati módszerekkel figyelték a rendőrök, a telefonhívásaikat is lehallgatták.


Lájkolj minket a Facebookon!