Titkosszolgálati jelentésekkel indokolja a válsághelyzetet a kormány

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Titkosszolgálati jelentésekkel indokolta a kormány a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki zárt ülésén, hogy miért rendeltek el az egész országra kiterjedő válsághelyzetet. Az ellenzéki képviselők szerint az intézkedés csak a déli határszakasz esetén indokolt.


Hazai és külföldi titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva indokolta meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt Tasnádi László belügyi államtitkár és Papp Károly országos rendőrfőkapitány, miért volt szükség az egész országra kiterjedő migrációs válsághelyzet elrendelésére. Erről Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke beszélt lapunknak.

A bizottság közel 75 perces, zárt ülésen foglalkozott a kormány által múlt héten elrendelt migrációs válsághelyzettel. Molnár szerint a titkosszolgálati jelentések nem tartalmaztak terrorfenyegetettségre való utalást. Inkább arról szóltak, hogy a görög–macedón határon feltorlódó menekültek elszánt célja, hogy Németországba jussanak, az egyik lehetséges vonulási útvonaluk pedig Magyarországon keresztül vezet.

A kormány képviselői a bizottság előtt megelőző intézkedésről beszéltek. Jogalapként a menedékjogról szóló törvény azon passzusára hivatkoztak, amely szerint válsághelyzet rendelhető el, ha olyan körülmény alakul ki, amely „valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti”. Mint megírtuk, a kormány az uniós országok nagykövetségeinek szintén ezzel indokolta a lépést.

Molnár szerint a bizottság ellenzéki képviselői is elfogadták, hogy a macedón–görög határ áttörése esetén a menekültek potenciális célpontja lehet az ország déli határa. Ebben az esetben a menekültek három nap alatt elérhetik a szerb vagy a horvát határt.

Az ellenzéki képviselők vitatták viszont, hogy a kormány az egész országra elrendelte a migrációs válsághelyzetet. Indokolatlannak nevezték, hogy a kormány ezt a déli megyéken túl az ország egészére kiterjesztette. Molnár érthetetlennek nevezte, hogy például Nógrád, Borsod, Esztergom megye esetén erre miért volt szükség.

A kormány képviselői az ülésen ezekre a felvetésekre reagálva azt mondták: ha elérik a menekültek a déli határt, akkor bármilyen irányban elindulhatnak az országon belül. Németh Szilárd, a bizottság fideszes elnöke az ülés után újságíróknak azt mondta: nemcsak humanitárius, hanem közegészségügyi, közbiztonsági és nemzetbiztonsági válsággal kell szembenézni.

A szocilista politikus arról is beszélt, hogy a migrációs válsághelyzet nem jelent különleges jogrendet. Az alapvető jogokat nem lehet korlátozni erre hivatkozva. Az ellenzék szerint egyedüli aggályt az jelenthet, hogy válsághelyzet esetén a honvédség határrendészeti és idegenrendészeti feladatokat is elláthat.