Titkos tárgyalások voltak Washington és Damaszkusz között

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Samuel Corum

-

Egy öt éve elrabolt amerikai újságíró felkutatásáról és elengedéséről tárgyalt az USA és Szíria kémfőnöke.


Telefonon tárgyalt a CIA vezetője a szíriai hírszerzés vezetőjével – írja a The New York Times. Ali Mamlouk és Mike Pompeo februári beszélgetése hosszú évek után az első magas szintű, közvetlen kapcsolatfelvétel volt a két ország között. Mamlouk 2011 óta nem utazhat az Egyesült Államokba, mert a az USA szerint a polgárháborúban elkövetett emberi jogi atrocitásokért őt is felelősség terheli.

Mamlouk és Pompeo a 2013-ben elrabolt Austin Tice újságíró sorsáról tárgyalt. Tice szabadúszóként a The Washington Postnak, a McClatchy-médiakonglomerátum lapjainak és a CBS televíziónak küldött tudósításokat. Nem sokkal 31. születésnapja után rabolták el Damaszkusz közelében. Egy hónappal később az emberrablók videót tettek közzé: a bekötött szemű újságírót két fegyveres férfi fogta le, miközben ő azt mondta: „Ó, Jézusom!"

Az újságíróról azóta semmi hír, egyetlen csoport vagy szervezet sem jelentkezett, hogy fogságában volna. Az USA szerint a kormányerők fogságában lehet, bár Damaszkusz tagadta ezt.

A titkosszolgálati egyeztetés azután szakadt meg, hogy Washington áprilisban szaringáz bevetésével vádolta meg a szír kormányerőket és támadásokat intézett egy szíriai légi bázis ellen.

A CIA nem kívánta kommentálni a The New York Times információi. Nem sokkal korábban az AP és a Politico megszellőztette: a múlt héten Észak-Koreából kómában hazaszállított, majd a cincinnati kórházban elhunyt egyetemista ügyében az amerikai külügyminisztérium különmegbízottat küldött Phenjanba.