Titkos, miért korlátozták alkotmányos jogainkat a válsághelyzettel

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Helsinki Bizottság megkérdezte, miért rendelték el egy hónapja a válsághelyzetet. A válaszból az derült ki, hogy 10 évig nem tudjuk meg.


A kormány március 9-én az egész országra kiterjedően elrendelte a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A 444.hu vette észre, hogy a Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi szervezet rákérdezett, mi támasztja alá az alkotmányos jogokat is korlátozó intézkedést.


A jogvédők szerint a törvény egyértelműen szabályozza, milyen esetben lehet szó válsághelyzetről, de ezek közül egyik sem állt fenn. A menedékkérők száma nem lépte át a több száz főt, és a tranzitzónákban sincsenek túl sokan. Nem történt zavargás vagy egyéb erőszakos cselekmény sem, ami a közbiztonságot veszélyeztette volna.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal válaszában "szinte szóról szóra megegyező indokokkal tagadták meg a válaszadást: álláspontjuk szerint a válsághelyzet elrendelésére vonatkozó kérelmük 10 évig titkos".

A Helsinki Bizottság szerint azonban mindez a nyilvánosságra tartozik, mert "mégis milyen alapon rendel el a kormány egy jogkorlátozással, jelentős katonai jelenléttel, a katonákat egyebek mellett fegyverhasználattal és igazoltatási joggal felruházó válsághelyzetet" - teszik fel a kérdést a jogvédők.