Titkos lesz, ki adakozik a budapesti olimpiára

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

Összesen 19 milliárd forintot szedne össze a kormány az olimpiai pályázatra, és kapcsolna hozzá kedvezményt, de az adakozók kilétét eltitkolná.


Sosem tudjuk meg, kik támogatják a budapesti olimpia pályázatot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter februárban nyújtott be módosító javaslatot a társasági adóról szóló törvényhez, amely egy adókedvezmény bevezetését tartalmazta. A márciusban már meg is szavazott rendelkezés szerint azok a cégek, amelyek támogatják a budapesti olimpiai pályázatot, a felajánlott összegig adókedvezményt vehetnek igénybe 2016–2018-ban.


A kedvezmény mellett a felajánlott összeg 25 százalékával az adóalap is csökkenthető – ebből 75 százalék a vállalkozás érdekében felmerült költség, 25 százaléka viszont a vállalkozás tevékenységével összefüggő költség. Ez azt jelenti, hogy 100 millió forint felajánlása esetén a cég egyrészt kap 100 millió forint adókedvezményt, másrészt ennek egy részét le is írhatja az adóalapból. Ez végeredményben azt jelenti – ha azt feltételezzük, hogy a társaság a magasabb kulccsal, 19 százalékkal adózik –, hogy az adókedvezmény mellé pont „jutalékot” is kap a cég, mintha a látványcsapatsportokat támogatná.


19 milliárd forint kell a pályázatra


Ennek fényében ez a kedvezmény a végletekig leegyszerűsítve mintha csak arról szólna, hogy eltakarja a kormány, mennyit is költ az olimpiai előkészítésére. Hiszen ez jelentős részben adományokból jönne össze, az pedig másodrendű, hogy az adomány visszamegy a felajánlókhoz adókedvezmény formájában. Összesen 19 milliárd forintot tervez a kormány ilyen módon kedvezményként kiosztani – más aspektusból az olimpiai pályázatra költeni. Ha mégsem költik el az egészet, a maradékot a központi költségvetés kapja meg.

Azt azonban már biztosan nem fogjuk megtudni, melyik cégek és milyen arányban fognak felajánlani támogatást és vesznek igénybe adókedvezményt. Ennek titkosításáról ugyanis hétfőn nyújtott be módosító javaslatot a nemzetgazdasági miniszter. E javaslat szerint a támogatással összefüggő adókedvezmények esetében adótitok lesz, hogy melyik cég mennyi támogatást ajánlott fel és kinek. Összességében persze szolgáltat majd adatot az adóhatóság, ahogyan a többi adókedvezményről is, ömlesztve. Az nem egyértelmű, ráhúzható-e az adótitok a taopénzekre. E tárgyban kérdeztük a minisztériumot, de választ nem kaptunk rá.


A Pancho Aréna, a Puskás Akadémia otthona. Székelyföldön is ők adjaák a szakmai hátteret a focihoz.


Név nélkül ugyan, de adószakértők elmondták lapunknak, hogy a módosítás akár valamennyi adókedvezményre ráhúzható. Bár inkább a sport-, kultúra- és filmtámogatásra, valamint a budapesti olimpiai pályázat finanszírozására kitalált adókedvezményekre vonatkozhat a módosítás, azt sikerült meglehetősen slendrián módon megfogalmazni. Ezért akár jóval nagyobb kört is érinthet az adótitok.


Nem teljesen világos, mit jelent majd az egységes adatszolgáltatás - elvileg az adókedvezményekről összesítve lesz adat. Valószínűleg az lesz, hogy a különböző, támogatásokhoz kapcsolódó kedvezményekre vonatkozó adatokat ömlesztve kezeli a jövőben a rendszer, vagyis csak annyit lehet tudni, hogy sport-, kultúra- és olimpiai pályázat támogatására mindösszesen mennyi kedvezményt vettek igénybe a cégek. Hogy azon belül mennyi ment Felcsútra és mennyit kapott mondjuk a Pesti Színház, az már nem lesz nyilvános.