Titkos dokumentumokat szivárogtatott ki Jávor Benedek Paksról

Forrás: MTI / Kovács Attila

-

Kétszáz oldalnyi titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra a PM politikusa, amelynek nagy részét az Európai Bizottság és a magyar kormány közti levelezés anyagai teszik ki. Szerinte mindebből kiderül, hogy az EB korróziós veszélyek miatt aggódik, és a kormány nem tudja a Bizottságot e tekintetben sem megnyugtatni.


Az Európai Bizottságra való hosszas nyomásgyakorlásának eredményeként Jávor Benedek a saját blogján hozott nyilvánosságra 200 oldalnyi titkos dokumentumot Paks II-vel kapcsolatban. Azt írja, hogy ebben a dokumentumban többek közt belső feljegyzések, a Bizottság és a magyar kormány közti levelezés, illetve a Bizottság hivatalos kérdései és az arra adott magyar válaszok szerepelnek. Kiemeli, hogy az iratokból kiderül, hogy az EB korróziós veszélyek miatt aggódik, amire a kormány nem tud megnyugtató választ adni. De arra sem ad a magyar fél megerősítő választ, hogy kért-e a kormány biztonsági megerősítéseket, és állítólag soha nem modellezte az energiapiaci környezetet.


Bizalmas, üzleti titkokhoz viszont még Jávor sem tudott hozzájutni, a kitakart részeket kifogásolja, ezek kapcsán választ vár az EB-től.


200 oldal titkos dokumentum Paksról. Az Európai Bizottság és a magyar kormány közti levelezés anyagai, amelyekből kiderü...

Szerző: Jávor Benedek2015. december 3.

Jávor szerint a dokumentumból kiderül,

  • hogy biztosan nem küldjük majd a Paks II kiégett fűtőelemeit Oroszországba.
  • A finanszírozást érintő szinte minden részlet ki van takarva az iratokból, de Jávor szerint a szerződés tele lehet rejtett költségekkel, mint amilyen a nem időben lehívott hitelek után járó 0,25 százalékos díj megfizetésének előírása.
  • a dokumentumokban nincs tisztázva, hogy Magyarország – a finn megrendelő példáját követve – kért-e az orosz alapkonstrukcióhoz képest biztonságot növelő módosításokat (pl. baleseti menedzsment, a repülőgép rázuhanása tekintetében) a Roszatomtól.
  • Jávor arra is felhívja a figyelmet, hogy a 200 oldalnyi iratban egymásnak ellentmondó információk is vannak. Például amikor arról van szó, hogy miként fog megtérülni a beruházás, akkor a magyar fél azt ígéri, hogy az erőmű kihasználtsága 95 százalékos lesz. Viszont amikor mondjuk a Duna hőterhelése a kérdés, akkor meg azt ígéri, hogy akár a környezeti határértékek betartása érdekében rendszeresen le is állíthatják az erőművet.
  • A PM politikusa szerint a magyar fél hamis becsléseket ad meg az új erőműben termelt áram árára vonatkozóan, és hiányoznak azok az elemzések, amelyek az európai árampiacon Paks II üzembe lépésekor várható árakra vonatkoznak. A magyar fél szerint a reméltnél nem lesznek alacsonyabbak az áramárak, így biztosan meg fog térülni a beruházás.
  • Állítólag a Bizottság kitakarta a magyar kormány földrengésekkel és az extrém időjárási előrejelzésekkel kapcsolatos információit, mintha azok üzleti titkok lennének. Jávor emögött a magyar kormány kérését sejti.
  • Az Európai Bizottság aggódik a Paks II, mint menetrendkövető erőmű korróziós következményei miatt. Megkérdezi, hogy milyen tervek vannak a korrózió megelőzésére, vagy időbeli felismerésére, mire a magyar fél annyit válaszol, hogy nem lesz korrózió, de ha meg mégis, azt idejében észreveszik. Jávor szerint ez a válasz meglehetősen nyugtalanító annak fényében, hogy legutóbb a paksi erőműből 60.000 liter sugárszennyezett bóros víz folyt el anélkül, hogy azt észre vették volna.


Update: A magyar felet képviselő Aszódi Attila, aki a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásért felelős kormánybiztos közleményben reagált Jávor felvetéseire. Szerinte a dokumentumok nem titkosak, mivel a magyar kormány járult hozzá, hogy az EB azokat kiadja egy harmadik félnek. Rácáfolt a PM-es képviselő több kijelentésére is.