Titkos belső iratok kritizálják a Paks II-t megalapozó tanulmányokat

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Jávor Benedek ellenzéki politikus tett közzé néhány dokumentumot, amelyek keményen kiosztják Paks II titkos megvalósíthatósági tanulmányát.


A blogján tett közzé eddig ismeretlen iratokat Paks II-ről Jávor Benedek PM-es politikus. Az nem világos, hogyan jutott hozzájuk, úgy utal rájuk, hogy „a napokban a hozzám eljutott néhány dokumentum”. Megítélése szerint ezek az iratok bizonyítják, hogy a titkos megvalósíthatósági tanulmányok „részben vállalhatatlanul alacsony színvonalúak, elemi kérdésekre nem térnek ki, amit viszont tartalmaznak, az alapján viszont Paks2 katasztrofális hatású lesz mind a hazai villamosenergia rendszerre, Paks1 jövedelmezőségére, és a Duna hőháztartására”.


Jávor birtokába egyebek mellett egy MVM-es belső feljegyzés jutott. A politikus összefoglalója szerint ez a tanulmány elemi hibákat, hiányosságokat tartalmaz, és rég idejétmúlt előfeltevésekből indul ki. Nincs megfelelően modellezve az új erőmű rendszerbe illeszthetősége, így nagy valószínűséggel Paks I-et szorítja ki a termelésből, súlyosan veszélyeztetve annak jövedelmezőségét. A költségek durván alulbecsültek (számos járulékos beruházás költségeit nem tartalmazzák), illetve nem foglalkoznak az uniós jognak való megfelelőség kérdésével.A politikus két másik iratot is közzétett (a dokumentumokat teljes terjedelmükben a blogján olvashatják). Ezekről azt írja, hogy akadémiai körökben készült hatáselemzések. Az egyik a hűtővízellátás lehetőségeiről, a másik az új atomerőmű rendszerbe illeszthetőségéről szól.

Ez utóbbit a politikus úgy foglalja össze: a dokumentumok alapján Paks II jórészt Paks I-et fogja kiszorítani a termelésből, ezáltal súlyos veszteségbe fordítja majd a jelenlegi erőművet, emellett szükségessé válhat egy szivattyús energiatározó létesítése a hatások tompítására, ennek költségei azonban sehol sem jelennek meg a tervekben, a hatásokat a megvalósíthatósági tanulmány sehol sem modellezi.


A Miniszterelnökség szerint nincs ok aggodalomra

A Miniszterelnökség Jávor Benedek blogbejegyzésére a 444-nek úgy reagált, hogy „félrevezető információk jelentek meg a Paks II. beruházásról. Az új atomerőművi blokk(ok) előkészítő munkájának megkezdésével kapcsolatban 2008-ban több feljegyzés, tervezet, tanulmány készült, az akkor rendelkezésre álló adatok alapján. A Magyar Országgyűlés 2009. március 30-án több mint 95%-os többséggel elvi engedélyt adott az új atomerőművi blokk(ok) előkészítő munkájának elkezdésére. A Jávor Benedek blogján megjelent »Javaslatok az új atomerőművi blokkok aktualizált megvalósíthatósági tanulmányához« című MVM Zrt. belső feljegyzés az egyik ilyen tanulmány fentebb említett, MVM társaságcsoporton belüli aktualizálása során készített munkaközi anyagára vonatkozhat. Az atomerőmű vízhűtéséhez kapcsolódó, Jávor Benedek által hivatkozott anyagokban felvetett problémákat a Paks II. projekt engedélyeztetési eljárásának keretein belül elkészített Környezeti Hatástanulmány vizsgálta, és a kérdésekre megnyugtató válaszokat adott.”