Titkolja szerződéseit a Klik

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Hozzáférhetetlenek a Klik 2014 óta kötött, 5 millió forint feletti szerződései – derítette ki a Magyar Nemzet. A Klik által nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok 2013-ból valók.


A lap szerint a három éve nyilvánosságra hozott információk között is találni nagy valószínűséggel hibás adatokat. Például több, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kötött szerződés lejárati dátumaként 2999. december 31-ét jelölték meg, de akad olyan is, amely egészen a 8900. év végéig érvényes. Hasonló bakik egyébként több más megyei szerződés esetén is tapasztalhatók, például Csongrád, Fejér, Heves vagy Veszprém esetében. Ugyanakkor tény, hogy a Klik 2015. évi közbeszerzéseinek statisztikai összegzése, illetve az idei év közbeszerzési terve megtalálható a szervezet honlapján.

„A közfeladatot ellátó szerveknek az információszabadságról szóló törvény alapján kötelező nyilvánosságra hozni az ötmillió forint feletti szerződéseket” – nyilatkozta a lapnak Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója. Mint elmondta, az információszabadság kétféleképpen valósul meg: az egyik módja ennek az állampolgárok közérdekű adatigénylése, míg a másik, hogy az állami szervek kérés nélkül kötelesek közölni honlapjukon bizonyos közérdekű adatokat. Ezek közé tartoznak a szervezet személyzeti adatai, a tevékenységre, működésre vonatkozó információk és a gazdálkodási adatok.

Mindezt a Klik azzal indokolta: „az állami intézményfenntartó honlapjának átalakítása és frissítése folyamatban van, a jogszabályban előírt információk feltöltését a szervezet folyamatosan végzi”.