Titkolja az adóhivatal, hány EU-s polgár él NagyBritanniában

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

-

A közelgő EU-népszavazás miatt lenne jelentősége az „uniós migránsok” valódi számának, amit többen is szeretnének megismerni. Az adóhivatal viszont nem adja ki, a más forrásból elérhető számok közt pedig hatalmas eltérések mutatkoznak, így homályos a kép.


A brit adó-és vámhivatal, a HMRC megtagadta, hogy adatokat adjon ki a Nagy-Britanniában élő EU-s állampolgárok számáról – írja a Daily Mail. Az úgynevezett „uniós migránsok” számának a június 23-ra kitűzött, az ország EU-tagságáról döntő népszavazás miatt lehet jelentősége: a kilépést szorgalmazók ugyanis azzal kampányolnak, hogy túl sok a bevándorló az országban, ami hatással van a munkaerőpiacra, és megterheli a szociális rendszert.

Az EU-s állampolgárok számáról eltérő adatok állnak rendelkezésre: a statisztikai hivatal szerint 904 ezer uniós polgár érkezett Nagy-Britanniába 2010 júniusa óta, de 2,2 millió embernek van társadalombiztosítási száma. Hasonló probléma van a tavalyi adatokkal is: hivatalosan 257 ezer uniós polgár érkezett, de 630 ezer embernek adtak társadalombiztosítási számot. Egy lehetséges magyarázat a különbségre, hogy sokan csak rövid ideig dolgoztak Nagy-Britanniában, amihez kellett a TB-szám, de nem telepedtek le.

David Davis konzervatív képviselő a HMRC-től próbálta megtudni, hogy pontosan hány EU-s polgár él és dolgozik Nagy-Britanniában, de kérését elutasították. Hasonlóan járt tavaly év végén Jonathan Portes közgazdász is. A kormány szerint „haszontalan” lenne ilyen adatokat közölni, az adóhivatal szerint aránytalanul nagy költséggel járna leválogatni azokat. A HMRC szóvivője a Daily Mailnek azt mondta: az adóhivatal jelenleg nem rendelkezik az igényelt információkkal „közzétehető formában”.