Tiszavirág-életű lehet az ügyvédek pénzügyeinek átláthatósága

Forrás: MTI/Beliczay László

-

A Magyar Narancs fedezte fel, hogy nagyobb csinnadratta nélkül eltörlik az irodák beszámolóinak két éve előírt kötelező közzétételét. A lap szerint kérdés, hogy a képviselők tudták-e, mit szavaznak meg. Már csak Áder János köztársasági elnök akadályozhatná meg, hogy a jövőben ismét titok legyen például Papcsák Ferenc fideszes képviselő – 2014-ben 150 millióra rúgó – osztalékjövedelme.


A Magyar Narancs hívta fel a figyelmet arra, hogy a parlament tegnap egy salátatörvénybe csempészve olyan módosítást fogadott el, amely megszünteti az ügyvédi irodák 2013-ban – az akkor még kétharmados többségben lévő Fidesz-KDNP javaslatára – bevezetett kötelezettségét pénzügyi beszámolóik közzétételére (a cikkből nem mellékesen az is kiderül, hogy sok ügyvédi iroda nem tesz eleget törvényi előírásnak). A módosítót az Igazságügyi Bizottság terjesztette be, amelynek elnöke Rubovszky György (KDNP), alelnöke Papcsák Ferenc (Fidesz).

A Magyar Narancs részletesen leírja, hogyan jutott el a plenáris elfogadásig a módosító indítvány, és ez alapján a lapnak nagyon úgy tűnik, hogy a kormány nem vette észre, miről is szól a javaslat, a képviselők pedig sem az igazságügyi bizottságban, sem a plenáris ülésen nem tudták, miről szavaznak.

A törvénymódosítás jelenleg Áder János köztársasági elnök aláírására vár, hatálybalépését egyedül az államfő tudja – legalábbis átmenetileg – megakadályozni, ha a salátatörvényt visszaküldi a parlamentnek megfontolásra.