Tinédzser gázolt Barcelonában

Fotó: MTI/EPA/EFE/Spanyol rendőrség / -------------------

-

A letartóztatott gyanúsított 17 éves öccse, Moussa Oukabir vezethette azt a furgont, ami 13 embert gázolt halálra Barcelona sétálóutcájában.


Moussa Oukabir volt a legkeresettebb ember Spanyolországban: a 17 éves fiút gyanúsították a barcelonai terrortámadás elkövetésével. Bátyját, Driss Oukabirt már tegnap letartóztatták. Ő tagadta, hogy köze lenne a gázoláshoz, ami 13 ember halálát okozta. Az idősebb testvér azt mondta, ellopták a személyi igazolványát, mielőtt a furgonok bérlésére használták a személyazonosságát. Vizsgálják, hogy esetleg Moussa lophatta-e el bátyja igazolványait.


A rendőrség három embert tartóztatott le a támadással kapcsolatosan péntek délelőttig, azóta pedig egy negyedik férfit is sikerült elkapni. 80 km-re Barcelonától találtak egy másik furgont is, amit a Fiattal együtt béreltek a Telefurgotól, ezt a menekülésre szánhatták - írja a Guardian. A Daily Mail szerint viszont azért béreltek kettőt az elkövetők, mert nem tudtak nagyobb kamiont bérelni, ahhoz hasonlót, mint amivel a berlini terrortámadáskor is a tömegbe hajtott egy tunéziai férfi.

Az idősebbik Oukabirt és egy 34 éves barátját kapták el, illetve egy 21 éves férfit is letartóztattak, aki a Spanyolországhoz tartozó, afrikai Melillából származik, de egyikük sem szerepelt az adatbázisban terrorgyanúval.


Az is lehet hogy már lelőtték, de egy másik furgont is keresnek

José Luis Trapero barcelonai rendőrfőkapitány szerint lehet, hogy Moussa az egyike annak az öt terroristának, akit egy másik, cambrilsi terrorcselekmény után lőttek le. Elainte nem azonosították mind az öt embert, ezért addig nem tudták megerősíteni, hogy köztük van-e a fiatal merénylő. Hivatalos közlemény nincs arról, hogy a fiatalabbik Oukabirt lelőtték volna Cambrilsben, de az El País rendőrségi forrásokra hivatkozik.


A spanyol és a francia hatóságok együttes erővel keresnek egy Renault Kangoo furgont, amit csütörtökön béreltek. Ez volt a másik autó, amit Driss nevére béreltek, a francia belügyminiszter, Gerard Collomb szerint pedig azóta átléphették a közeli francia határt, és akár Moussa is ülhet benne.

A kapitány azt is elmondta, hogy a barcelonai és a cambrilsi támadások mögött egy csoport áll. A terrorista sejtnek az lehetett a célja, hogy minél több embert megöljön - mondta Trapero. A barcelonai gázolásban 130 ember sebesült meg, közülük 17-en kritikus állapotban vannak, és sok gyerek is megsérült. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás Spanyolországban a 2004-es madridi robbantások óta.15 évesen is gyilkolt volna

Moussa autóval menekült el Barcelonából. A fiú, aki októberben tölti be 18. életévét, a Kiwi nevű közösségi oldalon két éve azt a kérdést kapta, mit tenne, ha egy nap ő uralkodna az egész világ felett. Moussa azt válaszolta,


megölne minden hitetlent, és csak azokat hagyná életben, akik követik az iszlám vallást.

Megkérdezték azt is, melyik országban nem élne soha, azt mondta: Vatikánban.


A fiú szeretett a közösségi médiában lányokat értékelni 10-es skálán, és azzal is viccelődött, hogy éjszaka egy pisztollyal megöli azt, aki hazudik neki.

Javier Zaragoza, a spanyol terror-ellenes egység vezetője azt mondta, az Oukabir testvérekkel kapcsolatban semmi nem utalt arra a támadást megelőzően, hogy dzsihadisták lennének.

Az Oukabir testvérek egy francia határhoz közeli katalán kisvárosban, Ripollban nőttek fel. A polgármester azt mondta, az egész várost sokkolta a hír, amikor kiderült, hogy a testvérpár követte el a terrortámadást. Szerinte Ripoll egy olyan kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, és meglepetésként érte őket, hogy a rendőrség házkutatást tartott az összes házban, aminek köze lehetett az Oukabir családhoz. Normális családként beszélt róluk, akikkel nem volt probléma a városban.

Driss Oukabir már ült börtönben, öt évvel ezelőtt nemi erőszakkal gyanúsították, és egy hónapig tartották fogva - írja a Telegraph. Korábban egy étteremben dolgozott.

Moussa egyik barátja szerint a fiatalabbik testvérnek sok marokkói barátja volt, de tökéletesen beszélt katalánul. A ripolli focicsapat utánpótlás-keretében szerepelt. A támadás óta mindkét testvér Facebook-oldalát törölték, a furgon vezetője Moussa de la Vega néven volt fent az oldalon. A Daily Mail bemutatta, hogy a terrorelhárítók megszállták az Oukabir család lakását, és képeket is mutatnak a 17 éves fiú szobájáról.

Az édesanyjával, két nővérével, és bátyjával, Drissel élt itt. A szomszédai azt mondták róla, Oukabirék nem különösebben vallásosak, a legkisebb fiút pedig nem is látták a mecsetbe menni.


Másokat is keresnek

Három másik marokkói fiút is keresnek a támadásokkal kapcsolatban. Egyikük Said Aala, 18 éves, Younes Abouyaaqoub 20 éves, illetve Mohamed Hychami, 24. Utóbbi két fiú szintén Ripollban él, Aala pedig a közeli Ribes de Freser nevű városban.


Ők is részei lehetnek annak a terrorista sejtnek, akik a további támadásokat tervezik az Iszlám Állam megrendelésére.


Polgármesterek a biztonságosabb városokért

Nizzában tavaly nyáron 68 ember halt meg egy hasonló támadásban, amikor egy szélsőséges iszlamista a tömegbe hajtott a francia nemzeti ünnepen.


Christian Estrosi, Nizza polgármestere azt mondta, az életnek erősebbnek kell lennie a halálnál, az emberek pedig felül tudnak kerekedni a barbár dolgokon és a terrorizmuson.


Egyértelmű, hogy a polgármesterek azok - legyen szó Berlinről, Londonról, Párizsról, Nizzáról, Barcelonáról vagy Stockholmról -, akik a legtöbbet tehetnek a sétálóutcák biztonságáért.

Viszont nem a mi kezünkben vannak az országos és az EU-s reformok - mondta Estrosi. Szeptember végére pedig egy találkozót sürgetett az EU biztonsági tanácsának elnökével, ahová európai nagyvárosok polgármestereit szeretné meghívni.


Előfordult, hogy Európában kiskorú követett el terrortámadást

2016 júliusában Riaz Khan Ahmadzai, egy 17 éves afgán fiú baltával sebesített meg egy Hong Kong-i családot egy vonaton a németországi Würzburg közelében. Riaz egy videóban ismerte el, hogy az Iszlám Állam felkérésére ragadott baltát, és kezdett ámokfutásba a vonaton. Leszállás után egy német nőt is megszúrt.

Tizennégy embert sokkos állapotban szállítottak kórházba. Riaz menekülni próbált, de miután a rendőrök utolérték, baltával támadt rájuk, ezért agyonlőtték. A bajor belügyminisztérium szóvivője szerint azt kiáltotta, Allahu Akbar!

Később kiderült, hogy Riaz 16 éves korában Magyarországon is járt, így került Németországba. A Spiegel azt írta, eredetileg őt is arra kérte az Iszlám Állam, hogy egy autóval a tömegbe hajtson, a fiú viszont ellenkezett, mert nem tudott autót vezetni, ezért ajánlotta fel, hogy inkább egy vonaton hajtana végre egy mészárlást.