Timosenko: Krím a miénk lesz!

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Kozlov

-

Julija Timosenko szerint a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásával Vlagyimir Putyin orosz elnök „örökre elveszítette Ukrajnát”.


A volt ukrán miniszterelnök a szabadulása utáni első televíziós megszólalásában az ukrán közszolgálati televízióban azt mondta: „a Krím Putyin számára a vég kezdete”.

Putyin Ukrajna első számú ellensége, aki fegyverrel vette el földünket”
– jelentette ki egy egyenesben közvetített politikai talkshow-ban Timosenko, aki ezúttal jellegzetes hajfonata nélkül jelent meg – adta hírül az MTI. Felszólította az ukránokat, álljanak készen a harcra, amennyiben Putyin „átlépné a vörös vonalat”, és orosz csapatok lépnének be Ukrajnába. Utalt arra, hogy mintegy 100 ezer orosz katona sorakozott fel Ukrajna keleti határai mentén.
„Putyin nem tör át, a Krím a miénk lesz”
– mondta Timosenko, aki régi energikus formájában mutatkozott, és szenvedélyesen érvelt a többórás műsorban. Nem biztatta az ukránokat fegyveres harcra, hanem kijelentette: a Krím félszigetért helyes módon, stratégiai küzdelemmel kell harcolni. Megjövendölte, hogy Putyin úgy végzi majd, mint a többi megbuktatott, „fasiszta módra viselkedő” diktátor, akikből a világ az elmúlt években többet is látott. „Putyin nem kivétel.” A jelenlegi ukrán felső vezetés, nevezetesen Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő és Arszenyij Jacenyuk kormányfő Timosenko Haza (Batykivscsina) pártjához tartozik. Timosenko bizalmas körben már jelezte, hogy indulni akar a május 25-i elnökválasztáson.


Ukrajna aggódik a Transznisztria miatt

A Moldovához tartozó, főként orosz ajkúak lakta Dnyeszteren túli terület sorsa miatti aggodalmát fejezte ki pénteken Andrij Descsicja ukrán külügyminiszter – írta az MTI. Kijev emellett konzultációra hazarendelte örményországi nagykövetét, miután Szerzs Szargszján örmény elnök gyakorlatilag elismerte a Krím Oroszországhoz csatolását. Descsicja egy brüsszeli fórum keretében tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ha Oroszország a Krím mintájára a Dnyeszter-menti Köztársaságot és az oroszbarát grúziai Abháziát is bekebelezi, olyan folyosót hoz létre, amely egész Európára destabilizáló hatással lesz. Ez nem csupán Moldova és nem csupán Ukrajna szempontjából aggasztó lehetőség, hanem egész Európa szempontjából – tette hozzá. Kijevben a külügyminisztérium arról számolt be, hogy az ukrán kormány konzultációra hazahívta örményországi nagykövetét, Ivan Kuhtát, miután Jereván elismerte a Krímet Oroszország részeként. Berendelték a tárcához Örményország kijevi nagykövetét is, hogy a kormány rajta keresztül fejezze ki aggodalmát Szargszján elnök döntése miatt. Az örmény államfő előzőleg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt telefonon, és úgy fogalmazott, hogy a Krím Oroszországhoz való csatlakozása „az önrendelkezés jogának modellértékű megvalósulása”. Jereván a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah függetlenségének elismerésében érdekelt, a térség ellenőrzéséért éveken át háborút vívott Azerbajdzsánnal.