Tiltott kolloid oldatokkal etette a népet, megbüntették a céget

-

Nem beszélve arról, hogy piramis jellegű, eladásösztönzőként működtetett rendszer megtévesztett sok pénzügyi nehézségekkel, részben egészségügyi problémával küzdő fogyasztót.


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a LEDLAND Kereskedelmi Kft. (Ledland) 2008 szeptembere és 2015 májusa között jogszerűtlenül hirdette és értékesítette platina-, arany-, ezüst- és rézkolloid, valamint PentaMax C-vitamin bomba termékeit, mert például tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt megalapozatlan hatásokkal, valamint hamisan népszerűsítette azokat egy nemzetközi minőség-ellenőrző szervezet kiváló minősítésével. A GVH a jogsértésért egymillió forint bírságot szabott ki a Ledlandra, megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet véleménye szerint a kolloid oldatok nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, nem használhatók fel élelmiszerekben, nem fogyaszthatók sem étrend-kiegészítőként, sem élelmiszerként. A szervezetben felhalmozódott kolloid bőrbetegséget (argyriát) okozhat, így annak fogyasztása közegészségügyi kockázatot hordoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állásfoglalása szerint a kolloid oldatok jogszerűen nem forgalmazhatók Magyarországon élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként. Egészségre gyakorolt káros hatásuk – kivizsgálásukra vonatkozó elegendő és hiteles tudományos információ hiányában – nem zárható ki.

A GVH a Ledlandra kirótt bírság kiszabásakor az egyes termékek értékesítéséből származó árbevételére (annak 5%-ára) alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő – piramis jellegű eladásösztönző rendszerben működtetett – kereskedelmi gyakorlat részben pénzügyi nehézségekkel, részben egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a gondjukkal kapcsolatos hirdetésekre; a Ledland több jogsértő fogyasztói tájékoztatást is közölt.

A GVH ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét az egyes – szakmai kontroll nélkül forgalmazott – kolloid oldatokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokra és veszélyekre.