Tiltólistára kerültek Svájcban a Volkswagen dízelmotorjai

Fotó: Imaginechina / Zhou junxiang

-

180 ezer, Euro 5-ös kategóriába sorolt autó eladása került veszélybe, miután Svájc ideiglenesen megtiltotta az emissziós botrány által érintett dízel Volkswagenek kereskedelmét.


Az 1.2, az 1.6 és a 2.0 literes dízelmotorok kereskedelmét tiltotta be a svájci közlekedésfelügyelet. A tiltás a Volkswagen mellett a csoporthoz tartozó többi márkát – az Audit, a Seatot és a Skodát – is érinti. Az Euro 6-os követelményeknek megfelelő, már forgalomban lévő autókat nem érinti a tiltás.


A tiltást azután hirdette ki a svájci közlekedésfelügyelet, hogy az amerikai környezetvédelmi hatóság vizsgálata kimutatta, hogy a Volkswagen csalt a károsanyag-kibocsátási teszteken. A cég kocsijai érzékelték, ha vizsgálaton vettek részt, ekkor csökkentették a teljesítményt és a levegőbe engedett szennyező anyagok mértékét. Az országúton azonban teljes teljesítménnyel, szennyezőbben működtek a cég dízelmotorjai. A botrány miatt lemondott Martin Winterkorn, a cég igazgatója, a cég pedig bocsánatot kért a csalás miatt.

A történet azonban nem ért véget a vezér lemondásával. A svájciak saját vizsgálatot indítanak a szennyező dízelek ügyében, ennek az első lépése a gyanús motorok kereskedelmének megtiltása. Hasonló vizsgálatok indultak meg ezzel párhuzamosan több országban is. Az emissziós mérések nem csak a Volkswagen által gyártott motorokat érintik.