Tiltakozók miatt nem tudott szobrot avatni Gulyás Gergely

-

Egy antiszemitának tartott politikusnak, Donáth Györgynek állítottak volna emléket.


Elmaradt Donáth György szobrának délutáni avatása, miután mintegy 30 tiltakozó jelent meg és zavarta meg az ünnepséget a helyszínen, a Páva utca és az Üllői út sarkán. Az ellendemonstrálók és a náluk valamivel kevesebben lévő szimpatizánsok közé rendőrök álltak.
Az előzetes meghívó szerint Boross Péter mondta volna a köszöntőt, Gulyás Gergely pedig a beszédet. Végül mindketten hazamentek, avatás nélkül.
Donáth György a második világháború alatt volt kormánypárti parlamenti képviselő, a Magyar Élet Pártjának egyik vezetője. Egy koncepciós per után végezték ki 1947-ben. Ungváry Krisztián történész szerint Donáth Györgynek szobrot állítani közbotrány, Donáth ugyanistöbb volt mint egyszerű antiszemita: a német nemzetiséggel szemben is faji intézkedéseket követelt.”

A zsidó hitközségek szövetsége közleményben követelte, hogy antiszemita politikusnak ne legyen szobra Magyarországon. Donáth Györgynek a szobrát pár méterre a Holokauszt Emlékközponttól avatták volna.Gulyás az avató miatti előzetes bírálatokra azt mondta, Donáth egy karakteresen németellenes mozgalom résztvevője volt, véleményét pedig a szoboravatón fejti majd ki. Úgy látja, „a XX. század megítélése nehéz, az életutak ritkán egyértelműek.”