Tiltakoznak Paks miatt Ausztriában

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Az osztrák zöldeknek nem tetszik a magyar atomerőmű bővítése.


Az atomenergiáról szóló magyarországi törvénymódosítás miatt tiltakozott az osztrák Zöldek pártja hétfőn tartott sajtótájékoztatóján. Indoklásuk szerint a változtatás veszélyt jelent Ausztria nukleáris biztonságára.

A magyar Országgyűlés december 6-án fogadta el az atomenergiáról szóló törvénymódosítást.

A Zöldek pártjának elnöke, Eva Glawischnigl felszólította az osztrák külügyminisztert és a környezetvédelmi minisztert, hogy Ausztria nukleáris biztonságának érdekében együtt lépjenek fel a kérdésben, és érjék el az Európai Bizottságnál, hogy vizsgálatot kezdeményezzenek.

Eva Glawischnigl arról beszélt, hogy mindez precedensértékű lehet a többi uniós tagállam számára, amennyiben lehetséges az uniós jog szerint függetlenként működő atomenergia-ügynökség megkerülése.

A pártelnök emlékeztetett, hogy a szerinte különösen veszélyes módon épített paksi atomerőművet két új reaktorral bővítik. Glawischnig kifogásolta, hogy az erről szóló megbízást pályázati kiírás nélkül ítélték oda az orosz Roszatomnak.

Michel Reimon, a párt uniós parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szóban forgó információkat eljuttatta Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője számára.