Tiltakoznak Orbán romákról szóló mondatai miatt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A kormányfő hétfőn a menekültügyről beszélt, és azt mondta, történelmi adottság, hogy együtt élünk a romákkal, függetlenül attól, hogy ki mit gondol róla, szereti-e a túrós csuszát, vagy nem.


Több szervezet és politikus is tiltakozik Orbán Viktor hétfői, romákat érintő kifejezései miatt. A kormányfő a külképviseleti értekezleten azt mondta,Mint ahogy nekünk is az adottságunk, hogy függetlenül, hogy ki mit gondol róla, hogy szereti-e a túrós csuszát, vagy nem, Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik valahol valamikor eldöntötték, amit mi megörököltünk. Ez a mi helyzetünk, ez egy adottság, ezt senki nem kifogásolhatja se így, se úgy, nekünk kell ezzel együtt élnünk, de mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel. Sőt, amikor ez a roma kisebbség egy része Kanada felé megy, akkor inkább azt akarjuk világossá tenni, hogy szeretnénk, hogyha maradnának, és rendeznénk a velük való együttélés nagy kérdését, hogy maradhassanak.


Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat az elmúlt 25 év legszörnyűbb, legkirekesztőbb nyilatkozatának nevezte ezt. Azt írták, visszautasítják a nyilatkozatot, amely elvitatja állampolgárságukat, hazafiságukat, méltóságukat, magyarságukat, az egész életüket évszázadokra visszamenőleg is. Hozzátették: tűrhetetlennek tartják, hogy „a politika, és jelen esetben a kormány, annak vezetője és az elmúlt hetekben különböző tagjai is kijátsszák a »cigány kártyát«”, hogy a rájuk való „alibi hivatkozással tagadják meg a menekült emberektől a legelemibb segítségnyújtást, tegyék ki őket megalázó és szégyenletes bánásmódnak”.


A Roma Parlament nevében Horváth Aladár tiltakozott. Azt írta, „ezzel a nyilatkozatával a magyar miniszterelnök az idegenellenes gyűlöletkeltésbe beemelte a hazai cigányságot. Idegennek bélyegezte és kizárta a nemzetből az ország 10%-át kitevő roma magyarokat. Erre a II. világháború óta egyetlen kormányfő sem vetemedett!”


A Roma Parlament sajtóközleménye az Orbán nyilatkozatrólÜgyvivő testületi ülés – 2015. szeptember 7,SajtóközleményOrb...

Posted by Horváth Aladár on Monday, September 7, 2015

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarország miniszterelnöke egy nemzettől idegen testként beszéljen az Alaptörvényben államalkotó tényezőként elismert roma nemzetiségről. Állampolgárokat nem tekinthet egy ország vezetője tehernek, és nem kelthet gyűlöletet ellenük! - írták.


Jávor Benedek EP-politikus a következőt írta: „Nem tudom, mi a következő lépés, de a magam részéről szeretném határozottan jelezni, hogy én nem vagyok része annak a »mi«-nek, akinek nevében osztályozni kezdik az állampolgárokat. Ha ez elkezdődik, én az »ők«-höz szeretnék tartozni.”


Ha jól értem, Orbán Viktor tegnap mintegy 5-800 ezer magyar állampolgárról úgy nyilatkozott, hogy az ő állampolgárságuk...

Posted by Jávor Benedek on Tuesday, September 8, 2015

Hétfőn tiltakozott a Magyar Liberális Párt is. Felszólították Orbánt, hogy kövesse meg a magyar cigányságot. „Elvárjuk a magyar miniszterelnöktől, hogy kellő tisztelettel beszéljen a magyar társadalom minden tagjáról. A menekültekkel szemben folytatott hecckampány után semmi szükség arra, hogy hazánk történelmi kisebbségeivel szemben is hadjáratot indítson.”