Tiltakoznak az Air France utaskísérői a kendő viselete ellen Iránban

Fotó: AFP / ATTA KENARE

-

Az Air France légitársaság néhány női utaskísérője úgy döntött, hogy nem hajlandó azokon a járatokon szolgálni, amelyek a nőket kendő viselésére kötelező Iránban landolnak.


Az Air France április 17-vel újra indítja járatait Teheránba, ahova 2008 óta nem repült gépe a francia légitársaságnak. Ennek megfelelően az Air France vezérigazgatója arra emlékeztette a vállalat női utaskísérőit, hogy Iránba leszállva a hajuk eltakarására alkalmas kendőt kell húzniuk, és nadrágban, valamint az átlagosnál bővebbre szabott kabátban kell a gépből kilépniük. Iránban ugyanis az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a fejkendő viselete minden nőnek, függetlenül az állampolgárságtól.


Néhány stewardessnek azonban egyáltalán nem tetszik az előírás, és többen bejelentették, hogy nem fognak Iránba repülni, amennyiben nekik is meg kell felelniük a helyi viseletnek. Mint mondják, nem az iráni törvények felett akarnak ítélkezni, csak nem akarják, hogy azok rájuk nézve is kötelezőek legyenek.

Ugyanakkor a légitársaság azon a véleményen van, hogy mint minden országban, itt is be kell tartaniuk a külföldi látogatóknak a helyi szabályokat. Ráadásul a többi légitársaság tiszteletben tartja a kötelező viseletet – idézi közleményüket az Independent.