Tiltakoznak a menekültek a szerb-horvát határon

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-


Körülbelül ezer menekült várakozik a szerb-horvát határon, Sidnél arra, hogy folytathassa Nyugat-Európába vezető útját, és a napok óta ott veszteglő emberek szerdán tiltakozásba kezdtek.

A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a menekültek ki akartak törni a sidi befogadóközpontból, de az odavezényelt rendőrök megakadályozták őket. A bevándorlók órákig skandálták, hogy "Köszönjük, Szerbia! Horvátország, nyisd meg határaidat!", ám továbbra sem érkezett értük vonat, amellyel továbbszállítanák őket Horvátországba. Zágráb egyelőre nem közölte, miért nem léphetnek be a területére a menekültek, illetve miért nem küld vonatokat.

A menekültek hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják. A várakozó menekültek már az új regisztrációs papírokkal rendelkeznek, mégsem mehetnek tovább.

A nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok a hét vége óta szigorúbb ellenőrzést vezettek be, Macedónia és Szerbia már napok óta nem engedi be az Afganisztánból érkezőket, így csak a szíriaiak és az irakiak mehetnek tovább. Emiatt a görög-macedón, valamint a macedón-szerb határon is feltorlódtak a bevándorlók.

A szerb belügyminiszter bejelentette, országa Bécs példáját követi, és ha Ausztria szigorít, illetve lezárja a határokat, akkor Szerbia is azt fogja tenni.