Tiltakozást terveznek a tejtermelők az alacsony ár miatt

Forrás: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Jóval nagyobb volt a visszaesés a nyers tej árában, mint más európai országokban – hangsúlyozzák azok a termelők, akik december elején újabb demonstrációra készülnek.


Újabb demonstrációra készülnek a tejtermelők – az erről szóló felhívást most tette közzé több szövetség. Az ágazati képviselők felhívásukban kiemelik: a nyers tej ára 2014. év eleje óta – néhány hónap stagnálást kivéve – folyamatosan csökken. A tavaly szeptemberi árhoz képest ma 24,5 százalékkal kevesebbet tudnak kérni. Ez a visszaesés jócskán meghaladja az uniós átlagot is.

Emiatt a termelők egy része már drasztikusan csökkentette a takarmányozás költségét, mások pedig a tejelő szarvasmarha-állomány kivágását fontolgatják – emelik ki.

A régióban a magyar nyerstej-árak a legalacsonyabbak, ráadásul a tejtermelők a feldolgozott termékeikért sem tudnak magasabb árat kérni, miközben más országokban a feldolgozói és a kiskereskedelmi árak is növekedtek. Ezt azzal magyarázzák, hogy egyes országokban a termékpálya szereplői képesek voltak az összefogásra. A német tejtermelők tiltakozó akcióinak hatására mind a Lidl, mind az Aldi áruházlánc a kiskereskedelmi ár emelése mellett döntött a nyár végén. Persze ezt is komoly akciók előzték meg Európa-szerte.

A felhívásban ezért a magyar tejtermelők azt követelik, hogy a kiskereskedelmi láncok a feldolgozók átadási árait 2015. december 1-jétől 5-7 százalékkal emeljék meg. A feldolgozók ezt az áremelést a nyers tej felvásárlási árában érvényesítsék, szintén december 1-jétől – teszik hozzá, kiemelve, hogy ha ezt nem sikerül elérniük, országos demonstrációt terveznek. Ennek keretében azt javasolják, hogy a termelők ne adják át az általuk megtermelt tejet a feldolgozóknak december 7-én, és ha szükséges, további meghirdetett időpontokban sem.