Tiltakozás a Lukács Archívum szétszedése ellen

Fotó: MTI Zrt. Fotóarchívum / Járai Rudolf

-

Nyíri Kristóf filozófus, az MTA rendes tagja nyílt levelet írt Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, hogy tisztázza a „sajtóban” megjelent híreket, miszerint megszüntetnék, szétszednék, és elköltöztetnék a Lukács Archívumot és Könyvtárat a néhai marxista tudós egykori Belgrád rakparti lakásából.


Nyíri Kristóf azt írja, hogy „sajtóhírek szerint az MTA a Lukács Archívum és Könyvtár jelenlegi formájában történő megszüntetését, állományának szétdarabolását, és a Belgrád rakparti muzeális környezet, illetve elhelyezés feladását tervezi”. Nyíri úgy látja, hogy ez a lépés pótolhatatlan kulturális és tudományos veszteséget okozna, mivel Lukács György a huszadik század egyik legjelentősebb magyar filozófusa, eszmetörténeti hatása csak a legnagyobbakéhoz mérhető, éppen ezért fölé kell helyezni minden politikai és akadémiai-költségvetési megfontolásnak. Nyíri arra kéri Lovász Lászlót, hogy vesse latba minden befolyását, hogy az archívum egyben maradhasson. Nyíri a levelet nemcsak az MTA elnökének, hanem az akadémia Filozófiai és Történettudományi Osztálya részére is elküldte.


Néhány perccel ezelőtt az alábbi nyílt levelet küldtem el az MTA elnöke, Lovász László titkárságára, majd másolatban az...

Posted by Kristof Nyiri on Wednesday, March 9, 2016

A Népszabadság a múlt héten írt arról, hogy információik szerint döntés született a budapesti Lukács Archívum sorsáról. Eszerint a könyvek a tervezett „humán tudásközpontba” költöznek, a kéziratok pedig az MTA kézirattárába. A cikk szerint azonban nem tudni, hogy mi lesz a hagyaték többi részével. Azt is írták, hogy a Belgrád rakparti lakás önkormányzati tulajdon, az MTA csak bérli.


Kerestük a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy reagáljanak a Népszabadság, vagy Nyíri információira, de egyelőre nem kaptunk választ. Ugyanakkor a Lukács Archívum ügyeit jól ismerő forrásunk azt mondta, hogy az MTA részéről szándék mindenképpen van, az MTA felső vezetése már járt is terepszemlén az archívumban, a tervek szerint pedig a Soroksári úton létrehozandó új központban lenne elhelyezve az archívum. Viszont hozzátette, hogy az archívum megbontása szerinte szakmailag nem teljesen átgondolt, ugyanis a világon is egyedülálló, hogy egy ekkora jelentőségű, világhírű tudósnak a saját lakásában – amelynek bérlése információink szerint havi 300 ezer forint plusz rezsi körül van –, a saját bútorai között lehet kutatni a könyvtárát, kéziratait és levelezését. Egy másik forrásunk azonban azt mondta, hogy véleménye szerint az ügyet szokás szerint túlreagálják, az archívum és a könyvtár nem szűnik meg, továbbra is kutatható lesz.

Megkérdeztük Nyíri Kristófot is, aki szintén úgy tudja, hogy jelenleg még nincs döntés az ügyben.