Tilos szelfizni a szavazólappal – az NVB szerint

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Tilos a szavazólapot lefényképezni – legalábbis a Nemzeti Választási Bizottság szerint. A Kétfarkú Kutya Párt viszont erre biztat.


A szavazólapok lefényképezése vagy a szavazókörből való kivitele jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által még a 2014-es országgyűlési választás előtt elfogadott, a választási szerveknek kiadott, nem kötelező érvényű iránymutatása szerint.

A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a választópolgárok akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Ez azt jelenti, hogy a választópolgár így szelfit sem készíthet magáról a szavazófülkében.

Az NVB 2014-es iránymutatásában felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is.

A nem jogszabály erejű állásfoglalás – vagyis ennek betartását senki nem kényszerítheti ki a választókból – azért vált aktuálissá, mert a Kétfarkú Kutya Párt egy mobiltelefonos applikációt készített, amelynek használatával bárki anonim módon megoszthatja a szavazólapjáról készült fényképet. Ezt a programot az NVB – fenti állásfoglalására hivatkozva – törvénysértőnek találta, ám a párt jelezte: a Kúriához fordul jogorvoslatárt. (Az ügyről leghamarabb a jövő hét közepén dönthetnek, így teljesen hatástalan a népszavazás folyamatára nézvést az NBV álláspontja.) A Választási Bizottság állásfoglalásának indoklásában azt azonban elismerte: a választóknak nincs titoktartási kötelezettségük, vagyis bárkivel megoszthatják, miként szavaztak.