Tilos lesz szavazólappal szelfizni

Fotó: MTI/MTVA / Kov·cs Tam·s

-

Ha emberek lefotózgatják a szavazólapjukat, akkor már nem tekinthető titkosnak a szavazás, állítja az NVB. Állásfoglalása nem kötelező érvényű, ám jogvita esetén hivatkozhatnak arra.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörből. A testület erről pénteki ülésén fogadott el iránymutatást. Ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy a szavazólapok okiratok. Ebből következik, hogy nem tekinthető jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak, ráadásul sérti a választás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, és a szavazóhelyiségből kiviszi, vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla. Az NVB szerint a szavazás titkosságához hozzátartozik a szavazólap tartalmának titkossága is. Az NVB utalt rá, hogy a fotózás tiltásával részben a visszaéléseket akadályoznák meg (például így vennék elejét a láncszavazásnak).


Veszélyes lehet dicsekedni a Kétfarkú-preferenciákkal

Az iránymutatás különösen rosszul érinti a Kétfarkú Kutya Pártot, amely szerencsétlenségére nem jutott fel a szavazólapra, potenciális szavazói pedig csak azzal tudják kifejezni támogatásukat, ha külön rubrikát rajzolnak a pártnak, abba húzzák az x-et, majd le is fotózzák. Persze valamelyest jó hír lehet nekik, hogy az iránymutatások, melyeket az NVB a választási szervek számára adott ki, nem kötelező érvényűek. Nem is tudnák azokat túl könnyen betartatni, hiszen a szavazófülkébe a választók egyedül mennek be. Csak akkor bukhatnak le, ha nyilvánosan is mutogatják a képet, például kiposztolják Facebookra.