Tilos bevinni az Egyesült Államokba a gödöllői Teva-gyár gyógyszereit

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Az amerikai hatóság nem indokolta az importstopot.


Május 27-én rendelte el az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság, az FDA az importtilalmat a Teva gödöllői gyárában készült gyógyszerekre – írja a Raps.org nevű egészségügyi híroldalra hivatkozva a Hvg.hu. A tilalom alól kivételt képez két olyan gyógyszer, amelyből az Egyesült Államokban hiány van. Az egyik a fertőzések kezelésére használt Amikacin, a másik pedig a kemoterápiás Bleomycin.

A döntést nem indokolta az FDA, de a Hvg.hu szerint annyit tudni lehet, hogy a Teva januárban kapott egy úgynevezett 483-as nyomtatványt, amelyet általában akkor küld ki az FDA, ha megszegik a gyártási előírásokat. A januári vizsgálat a PharmaCompass nevű szakmai oldal szerint is arra jutott, hogy a gödöllői gyártás nem felel meg a jelenlegi szabályoknak.

A Teva szóvivője szerint nem tudnak arról, hogy az amerikai hatóság vizsgálatai bármilyen hiányosságra rámutattak volna, és arról sem, hogy biztonsági aggályok merültek volna fel a gödöllői üzem működésével kapcsolatban. A Magyarországon gyártott termékeiket az Egyesült Államokon kívül más országokba továbbra is fogják exportálni.