Tilos a vélemény a Corvinus szétszedését intéző bizottságban

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Megalakult az egyetemen a budai karok elcsatolását intéző bizottság. Tagjainak vállalniuk kellett, hogy egy szót sem szólhatnak senkinek, egyéni véleményüket sem mondhatják el a sajtónak.


Hallgatási fogadalmat kellett tenniük azoknak az egyetemi vezetőknek, munkatársaknak, akik helyet kaptak a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kertészettudományi, tájépítészeti és településtervezési, illetve élelmiszer-tudományi karainak a gödöllői Szent István Egyetembe (SZIE) olvadását intéző bizottságában.


A tagoknak nyilatkozatban kellett elfogadni, „hogy az információk bizalmasak, azok közvéleménnyel való megosztására, valamint nyilvánosságra hozatalára vonatkozóan az egyetemi szabályozással összhangban az egyetem rektora és kancellárja jogosult döntést hozni, illetve jogosult azokat kommunikálni.”


Előzetes rektori, illetve kancellári engedély nélkül az integrációs adatokat bármilyen formában nyilvánosságra hozni, azt kommunikálni a tagoknak nem áll jogában.

A kommunikáció során a bizottság tagjai


a bizottság álláspontját kötelesek képviselni, egyéni vélemény kifelé irányuló megfogalmazására a bizottság tagjaként nem jogosultak.

„Amennyiben a bizottság álláspontjával, a munkamódszerével nem tudnak azonosulni, azt hitelesen képviselni, bizottsági tagságukról azonnali hatállyal lemondhatnak” – így rendelkezett Rostoványi Zsolt, a BCE rektora és Pavlik Lívia, a BCE kancellárja.

A bizottságba a három érintett kar a dékánok mellett 11 tagot delegált, rajtuk kívül a BCE gazdasági, működtetési szervezeti egységei képviseltetik magukat, továbbá a Hallgatói Önkormányzat budai campusának vezetője és a BCE-HÖK alelnöke. Összesen huszonketten vannak a testületben, amelynek vezetőjéül Hrotkó Károly rektori biztost nevezte ki Rostoványi.

Helyet kapott a testületben Palkovics László, a BCE volt tudományos rektorhelyettese is. Mint azt megírtuk, Rostoványi szeptemberi hatállyal azért váltotta le, mert az egyetem vezetésében a BCE budai campusának megtartása ellen munkálkodott.Októberben újra kezdik

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének döntése úgy szól, 2016. januártól a BCE diákjai a SZIE hallgatóiként folytatják tanulmányaikat. Január 1-je lesz az átadás-átvétel napja, a miniszter november 15-ig kéri a két egyetemtől a megállapodás szövegét.


Az Emmi kedd délelőttre hívta össze az integráció első egyeztetését. Erre a BCE és a SZIE mellett az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a Magyar Államkincstár, az Emmi illetékes főosztályai, az Oktatási Hivatal és az Emmi miniszteri biztosai voltak hivatalosak.

A VS.hu információi szerint a BCE budai campusának hallgatói, oktatói még nem nyugodtak bele a döntésbe, októberben újabb demonstrációkra készülnek.