Tiborcz: minden üzleti lépésemből sajtóhír lesz

Forrás: facebook.com/orbanviktor

-

A kormányfő veje szerint el kell fogadnia, hogy egyre nagyobb figyelem irányul rá. Szerinte a sajtó egy részének az volt a célja, fenntartsák a látszatot, hogy valaki bujkál, ezért nevezték offshore-cégnek vállalkozását.


Részvényese az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó BDPST Zrt-nek Tiborcz István – írja az Origo. Tiborcz megmutatta a cég részvénykönyvét is, és a lap szerint annak alapján a cégben offshore-tulajdonos nincs és soha nem is volt. Orbán Viktor veje azt mondta: miután eladta részesedését az Elliosban, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozik tovább.

Tiborcz nemrég a XII. kerületben vásárolt ingatlant, mint mondta, üzleti célra. Az épületről kiderült, hogy életveszélyes, most zajlik a felújítása. "Nyilván nagyobb figyelem kíséri az általam végrehajtott befektetéseket, mint másokét. El kell fogadnom, hogy egyre nagyobb figyelem irányul rám, és minden üzleti lépésemből sajtóhír lesz. Ezek jó része persze spekulatív, és céljuk a velem kapcsolatos negatív sajtóvisszhang keltése. Nincs ez másképp ezzel a házzal sem" – mondta Tiborcz.

Előző vállalkozásáról, az Elliosról azt mondta: a válság éveiben a költséghatékonyság fontos lett az energetikai beruházások területén is. Az Ellios olyan cégekkel működött együtt, amelyek számára elsőrendű fontosságú volt a költségek megtakarítása.

"Az Ellios-szal szerződést kötő önkormányzatok közvilágítása modern, magas minőségű lámpatestekkel újult meg, amelynek köszönhetően a városok megtakarításokat érnek el az áramfelhasználásukban, CO2 kibocsátásuk csökkentése mellett" – mondta. "Meggyőződésem, hogy kollégáim nagyon jó munkát végeztek, az ügyfeleink mindig elégedettek voltak. Ezen a területen a munka minősége nemcsak esztétikai, hanem objektív mérnöki kérdés is, jó lenne, ha ilyen szemmel (is) vizsgálnák azokat."

Tiborcz azt mondta: 2014 után, a folyamatos, prekoncepciókon alapuló, őt és családját érő támadások miatt eladta részesedését az Elliosban, és pereket is indított valótlan állítások miatt szemben. A bíróságok több esetben jogerősen is nekem adtak igazat – mondta

"Az Elliosban való részvételem és az abból való kiszállásom kapcsán megértettem, hogy Magyarországon a miniszterelnök családtagjaként nem foglalkozhatom bármivel. Olyan területet választottam, amely nincs semmilyen kapcsolatban állami és önkormányzati tenderekkel. Az ingatlanfejlesztés piacára léptem, ami nagyon régóta szintén foglalkoztatott" – mondta Tiborcz.

A vállalkozó azt mondta, a BDPST Zrt.-ben meghatározó tulajdonrésze van. "Ez egy Magyarországon bejegyzett, transzparensen működő cég, amelyik itt fizet adót. Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe" – mondta Tiborcz, aki szerint a sajtó egy részének az volt a célja, fenntartsák a látszatot, hogy itt valaki bujkál. "Offshore-tulajdonos nincs a cégben, és soha nem is volt. Érthetetlen tehát, hogy magukat igényes újságírónak tartó emberek a BDPST Zrt.-re mégis az offshore jelzőt aggatják" – mondta Tiborcz.

A kérdésre, mennyiben befolyásolja, hogy az Ön apósa a miniszterelnök, azt mondta: "több mint tíz évvel ezelőtt ismertük meg egymást a feleségemmel, és közismert, hogy nem anyóst, vagy apóst választ az ember magának, hanem társat. A miniszterelnök vejének lenni, ahogy mondtam, számos kötöttséggel jár, és az ember támadásoknak van kitéve, bármit is tesz. Másrészről azonban nagy tisztelettel és örömmel tölt el, hogy az apósom Orbán Viktor" – mondta a kormányfő veje az Origónak.