Tiborcz István kormányzati megrendeléseire kíváncsi az Együtt

Forrás: facebook.com/orbanviktor

-


Az Együtt parlamenti képviselője, a függetlenek között ülő Szabó Szabolcs kedden az összes minisztériumhoz írásbeli kérdést intézett. Az ellenzéki politikus arra kíváncsi, az egyes tárcák adtak-e megbízást a HCS Experts Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek.

A társaságot tavaly márciusban vásárolta meg Tiborcz István, a miniszterelnök veje. A cég ügyvezetője Tiborcz István bátyja, Tiborcz Péter. Azóta a társaság látványos közbeszerzési győzelmet nem aratott.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke lapunknak azt mondta: olyan információk jutottak el hozzájuk, hogy Tiborcz cégével több állami intézmény is szerződött, néhány ráadásul kormányzati engedély nélkül. Ezeket az állításokat szeretnék leellenőrizni a parlamenti kérdésekkel, tette hozzá.

Az Országgyűlés házszabálya szerint az írásbeli választ igénylő kérdést a minisztériumoknak tizenegy munkanapon belül kell megválaszolniuk. Hasonló jellegű kérdésekkel lapunk is megkereste mind a tíz minisztériumot.

A HCS Experts elektronikus híradástechnikai berendezések, alkatrészek kereskedelmével foglalkozik, még 2011-ben alapította a paksi atomerőmű egyik korábbi mérnöke. A cég korábban az újságok híreibe nem került be, de évről évre egyre jobb eredményt ér el, tavaly 553 millió forintos bevétel mellett 50 milliós profitot termelt.

Decemberben írtunk arról, hogy a közbeszerzésen taroló, közvilágítás fejlesztésével foglalkozó cégének eladása után Tiborcz egyre inkább az informatika felé fordult. Több IT-cég munkatársa neve elhallgatását kérve arról beszélt lapunknak: egyre több piaci szereplő keresi fel Tiborczékat, azt kérve, egy-egy ötletük érdekében lobbizzanak a kormányzatnál.

Az informatika új terület Tiborcz Istvánnak, ám a jogász végzettségű, 40 éves bátyja számára otthonos terep. Tiborcz Péter 2014 nyara és 2015 márciusa között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai főosztályvezetője volt. Korábban pedig egy IT-cégnél dolgozott vezető beosztásban.