Ti fizettetek, hogy megnézzétek ezt a meccset?

Fotó: AFP / JOHN GURZINSKI

-

Máskor talán felhozómeccs lehetett volna Floyd Mayweathernek egy olyan, amilyet szombat este André Bertóval, most azonban búcsúmeccsnek kiáltotta ki. És erről a ringben győzködte a közönségét. Las Vegasban néztük meg a kor legjobb bokszolójának utolsó meccsét.


Floyd Mayweather a jelenlegi legnagyobb bokszoló, súlycsoportoktól függetlenül. Ezt az állítást nem szokás vitatni, ahogy azt is egyre kevésbé, hogy az utóbbi időben unalmas meccseket vív, nem vállal kockázatot, és bár elvert párat a legnagyobb nevek közül is, egyikükkel sem azok fénykorában bokszolt – erre a legjobb példa éppen a Manny Pacquiao elleni meccse, amely után ráadásul kiderült, hogy a Fülöp-szigeteki harcos sérülten állt ki.

Mayweather ezzel együtt makulátlan mérleggel rendelkezett az André Berto-meccs előtt: 48-0, 26 KO. Ha Bertót is megveri, beállítja Rocky Marciano rekordját a sorban 49 győztes meccsel. Szép dolog, de ki is az Berto? Volt a WBC váltósúlyú világbajnoka, az elmúlt négy évben azonban háromszor is kikapott, a Boxrec című szaklap a 22. helyre rangsorolja a világon. Pont olyasvalaki, aki ellen lehet egy szép búcsúmeccset rendezni.A legendás helyszín

A meccset a Las Vegas-i MGM Grand Garden Arenában rendezték, vagyis az MGM szálloda egyik csarnokában, hivatalosan 13 395 néző előtt. Az MGM Grand legendás helyszín, a legnagyobb klasszisok bokszoltak itt, elég csak az 1996-os Mike Tyson–Evander Holyfield-meccset említeni. De miért nem sportcsarnokban bunyóznak, miért szállodában? Ezt az ember csak Nevadában érti meg.

Vegasban a nagyobb hotelek egyben kaszinók is. Meg plázák is, sportcsarnokok is, végeredményben önálló kis városok. Gyakorlatilag ki sem kellene onnan mozdulni, mert az égvilágon minden megvan odabent. Egyvalamit kivéve: az órát. Hacsak mi nem gondoskodunk róla, Las Vegasban sosem tudjuk meg, mennyi az idő. Elmerülhetünk a játékban mindörökre. A lépték pedig nem európai. A héten a – vegasi társaihoz képest közepes nagyságú – Orleans Hotelben megrendeztek egy komplett birkózóvébét egy 7500-as csarnokban.

Ezek után meg nem meglepő, hogy az MGM Grandben, a világ második legnagyobb szállodájában kell bolyongani pár mérföldet, míg rábukkanunk az Arénára.


We're gearing up for an exciting fight weekend with Floyd Mayweather and Andre Berto. What's your #Vegas countdown?

Posted by MGM Grand Las Vegas on 2015. szeptember 11.

Mayweather, Money

A 38 éves, michigani születésű bokszolónak fix helye van a leggyűlöltebb sportolók rémálomcsapatában. Többször is elítélték családon belüli erőszakért, három éve börtönben is ült két hónapot, idén év elején pedig nem engedték be Ausztráliába a múltja miatt. A beceneve egyszerűen csak Money, kéjesen dicsekszik azzal, mennyi pénze van, fotózkodott már ágyban, szerteszét eldobott dollárkötegek közt heverve, a szép sorba állított luxusautói előtt, háttérben a repülőgépével.

Saját magát egyszerűen a legnagyobbnak tartja, de nem csak manapság, hanem mindenkor. Tehát nagyobb Muhammad Alinál, gondolja, innen a másik beceneve: TBE, azaz The Best Ever. Tény viszont, hogy az említett Boxrec.com minden idők hetedik legjobb, súlycsoporttól független bajnokának nevezi, nem véletlenül ő a legjobban kereső sportoló a világon, jelenleg a WBC és a WBA világbajnoka, de összesen öt súlycsoportban szerzett már vb-övet, és a makulátlan mérlegével sem lehet vitatkozni.

„Ez lesz az utolsó. Az egészségem a legfontosabb, nem a vereségtől félek, de bármi előfordulhat, az is, hogy egyszer majd nem fogok tudni járni vagy tisztán gondolkozni. Többet akarok a családommal lenni, a gyerekeimet a legjobb iskolába akarom járatni” – sorolta a visszavonulása melletti érveket a meccs előtt. Szombaton az MGM-ben a gyerekek is ott ültek a kötelek mellett.


Ezzel a rituáléval tényleg visszavonult volna?


A meccs

Aki nem tudja, milyen bokszoló Berto, az is könnyen rájöhetett: míg Mayweather előző, Pacquaio elleni meccsére tömött sorokban vonultak a hírességek, addig ezúttal csak a szakmabeli Holyfield tűnt fel a ring mellett. Állítólag pénteken még lehetett jegyeket kapni a meccsre, a gálára azért telt ház lett.

Míg az előmeccseket inkább csak szórakozásnak fogta fel a közönség, Moneyék bunyózása alatt feszült csend telepedett az arénára, csak egy-egy veszélyesebb kombináció után pattantak fel a helyükről a nézők. Mayweather azt is megengedhette magának, hogy olykor kikacsintson a közönségnek, vagy a fejét csóválja Berto sikertelen támadása után. Macska-egér játék folyt a ringben......úgyhogy villámgyorsan terjedni kezdtek a mémek. Például Tysoné, aki kiröhögi azt, aki fizetett ezért a meccsért:A bajnok végig uralta a meccset, szélsebes egyenesekkel roncsolta az ellenfelét, könnyedén mozgott el előle. Bár a hajrában produkált egy-két heves rohamot, ami után felállva tombolt a közönség, a kiütéshez egyáltalán nem került közel. Egyhangú pontozással győzött (117-111, 118-110, 120-108), a mérlege pedig immár ugyanolyan, mint Rocky Marcianóé. Berto veresége egyébként ebből is nyilvánvaló:„Végre vége ennek a korszaknak”