Német miniszter: A magyar kerítés felerősíthette a menekülthullámot

Fotó: DPA / MICHAEL KAPPELER

-

Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint Németország nem zárhatja le a határát könnyelműen. A menekültválságot és a terrorveszélyt pedig nem kellene „szükségtelenül összemosni”.


Nem lehetetlen, hogy a német hatóságok a jövőben megtagadják a belépést menekültektől az ország határán – jelezte a német szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban, amelyben egyebek között kifejtette, hogy szerinte a magyar határkerítés megépítéséről szóló bejelentés fölerősíthette a menekülthullámot. Thomas de Maiziere a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy a nyitott határok német politikája szívóhatást idézett-e elő, rámutatott, hogy a menedékkérők számának nagymértékű emelkedése augusztus közepén kezdődött, azelőtt, hogy Angela Merkel kancellár (szeptember 5-ére virradó éjjel) meghozta a döntést mindazon menekültek beengedéséről, akik a budapesti pályaudvaron nagy ínségnek voltak kitéve.

Hozzátette, hogy „Görögország magatartása mellett valószínűleg jelentős szívó effektus volt Magyarország bejelentése egy határkerítés megépítéséről”. Ez az intézkedés ugyan a menedékkérők beáramlásának korlátozását szolgálta, de a bejelentésnek az volt az üzenete, hogy „igyekeznie kell annak, aki Európába akar menni”. A folyamat további eleme, hogy Németországban még mindig nagy anyagi ösztönző tényezők érvényesülnek – mondta Thomas de Maiziere.

A miniszter nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy túl későn ismerte-e fel a válság hevességét, és elmondta, hogy évek óta ismert ugyan, hogy a menekülésre kényszerülő emberek száma világszerte történelmi magasságba emelkedik, és az olaszországi Lampedusa szigetére érkező menekültek nagy száma is régóta téma, de a balkáni migrációs útvonalon a nyár végén kibontakozott folyamat váratlan volt, és azt senki nem látta előre januárban, februárban vagy márciusban.

Arra a kérdésre, gondolt-e arra, hogy a folyamat ellenőrizhetetlenné válik, a szövetségi belügyminiszter elmondta, hogy szeptember végén, október elején folyamatosan egyeztetni kellett a tartományokkal, mert több tartomány jelezte, hogy befogadókapacitása határához közelít, de egyesült erővel sikerült megoldani a helyzetet. Az viszont „más kérdés, hogy ez így is marad-e, ha a menekültek száma tartósan ennyire magasan marad”. Már szeptemberben felmerült, hogy megtagadják a belépést a menekültektől a bajor–osztrák határon, és végül a határellenőrzés visszaállítása mellett döntöttek.

Szerinte Németország Európa közepén fekvő és a schengeni övezetből gazdaságilag sokat profitáló országként nem zárhatja le a határát könnyelműen.

Thomas de Maiziere a terjedelmes interjúban a menekültválság és a terrorveszély esetleges összefüggéséről szóló kérdésre azt mondta, hogy „természetesen vannak összefüggések”, hiszen a szíriai polgárháború és terror nélkül nem kényszerülne ennyi ember menekülésre. A két dolgot azonban nem kellene „szükségtelenül összemosni”.

A novemberi párizsi merényletek elkövetői közül legkevesebb egy embernél szíriai útlevél volt, és az illetőt a balkáni migrációs útvonal több pontján regisztrálták, de a biztonsági szervek eddigi helyzetértékelése alapján meglehet, hogy ez az útlevél egy szándékosan elhelyezett nyom, és a menekültek diszkreditálását célozza. Eddig száznál is több értesülést szereztek arról, hogy menekülteknek közük lehet a terrorizmushoz vagy az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, de egyik ilyen értesülés sem állta ki az ellenőrzés próbáját. Ugyanakkor vannak még folyamatban lévő eljárások.