#ThisIsACoup – a netezőknek megvan a véleményük a görögmentésről

Forrás: Bundesarchiv

-

A görögöknek, bár Alekszisz Ciprasz kormányfő aláírta a megállapodást az EU-val, nincs túl jó napjuk. Sőt, ahogy kinéz, az ország nehéz idők előtt áll. Az internet azonban nagyon élvezi, ami történik. A háló népe háborog és vicces képeket photoshopol arról, hogy puccs történt – vagy valami más.


Mémek, hivatásos karikaturisták által készített rajzok és vicces fotók keringenek a görögmentés feltételeire válaszul indult #ThisIsACoup (magyarul: Ez Puccs) hashtag alatt. Nem csak a görögök és a velük együtt érző európaiak használják a címkét, Ciprasz miniszterelnök is megkapja a magáét az internet népétől. Természetesen van már ellenhashtag is, a #ThisIsNotACoup, de az kevésbé szórakoztató.


A legjobbak a németeket ekéző képek. A fejlécképünkben is látható fotót, amelyen német katonák horogkeresztes lobogót húznak fel az Akropoliszon, gyorsan megtalálták a netezők. A németek lenácizása amúgy is könnyen megy most a megállapodás ellen tiltakozóknak. Azt viszont valószínűleg senki nem gondolta, hogy Angela Merkel kancellárt bárhogy össze lehet kötni a Final Fantasy videojátékkal, de már van is erre mém.A popkultúra amúgy is erős vonulata a mémeknek


Sokkal jobb, ha az orruk alatt dünnyögik a birodalmi dallamot


Nem csak Merkel, Schauble is népszerű célpont


Külön alműfajt képviselnek a tankos képekAnonymousos-világmegváltós-nácizós – ez akár egy filmzsáner is lehetne


Így „adta meg magát” Ciprasz: a „kiszivárgott megállapodás”


Teljes sorozat van Ciprasz javaslataiból


A hivatalos karikaturisták mára profin megtanultak Cipraszt rajzolniEz is Coup, de máshogy

A The Coup (A puccs) együttes még nem látta meg a lehetőséget a hashtagben, de nem félek attól, hogy előbb-utóbb meg ne nyilvánulnának. Azért tűnik biztosnak, mert a frontember, Boots Riley meggyőződéses kommunista, legutóbbi budapesti koncertjén is a kapitalizmus hibáiról tartott beszédet két-két szám között.