Therese May a gyenge ellenzék miatt akar választásokat

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

A Munkáspártban arra készülnek, hogy olyan kevés képviselőjük lesz, amire majdnem száz év óta nem volt példa.


A június 8-ára kitűzött előrehozott parlamenti választás „nem új népszavazás lesz" a brit EU-tagságról – mondta Theresa May. A brit kormányfő szerint „hosszas vonakodás" után azért döntött a választások kiírása mellett, hogy a konzervatív párti brit kormány az új felhatalmazással a lehető legerősebb tárgyalási pozícióból kezdhesse el a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalássorozatot.

May, aki korábban többször is határozottan elvetette az előrehozott választások kiírását, azt mondta: a brit EU-tagságról szóló népszavazás után, amikor átvette David Camerontól a miniszterelnöki tisztséget, a stabilitást tartotta a legfontosabbnak, ezért ellenezte a választások meghirdetését. Azonban azt tapasztalja, hogy az ellenzék a többségi választói döntés ellenében megpróbálja akadályozni a Brexit-folyamatot, és ezért vált szükségessé a kormány számára az új választói mandátum.

Az előre hozott választások legnagyobb esélyesének a konzervatívok számítanak jelenleg, és jelentősen növelhetik parlamenti többségüket. Feltételezések szerint May azért szánta rá magát az előrehozott választások kiírására, mert attól tartott: a mélyrepülésben lévő Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn lemond, és egy új vezetéssel az ellenzéki párt lendületet vehetne. A jelenlegi álás szerint a Labour évtizedek óta legrosszabb eredményére számíthat, több képviselője és prominense ezért nem is akar indulni a választásokon.