Hat évet várhatnak a skótok a függetlenségi népszavazásra

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-


Miközben Nicola Sturgeon skót miniszterelnök sürgetné a Skócia függetlenségéről szóló népszavazást, Theresa May szerint a skótok legkorábban 6 év múlva dönthetnek a kiválásukról. May szerint a függetlenségről szóló népszavazás nem élvez prioritást – írja a Guardian.

„Nem lenne tisztességes a skótokkal szemben, ha a politikusok kapkodva


összecsapnának egy népszavazást, miközben a civileket egyáltalán nem tájékoztatnák

arról, hogy milyen következményekkel jár a függetlenség vagy a Brexit utáni Egyesült Királyságban való maradás” – mondta a brit miniszterelnök.

Sturgeon szerint viszont nem várhatnak túl sokáig a döntéssel, mert az Egyesült Királyság uniós távozása után Skócia hosszú ideig az uniós piacon kívülre kerülne. Ha May lassítani próbálja őket, az azt jelenti, hogy visszaél a hatalmával, és nem hallgatja meg a skótok igényeit – mondta.

Sturgeon és a skótok keze azonban meg van kötve, ugyanis a függetlenségi népszavazást csak abban az esetben írhatják ki, ha a brit parlament jóváhagyja, erre viszont kevés az esély.

Nagy-Britannia március 29-én indítja el hivatalosan az EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. A tárgyalásokat két éven belül le kell zárni, így legkésőbb 2019 márciusában szűnhet meg a brit EU-tagság.