Elkezdődött a Brexit folyamata – May szerint nincs visszaút

Fotó: MTI/EPA / JAY ALLEN

-

Az Európai Tanács szerdán megkapta az 50. cikkely akiválásáról szóló értesítést. Két évük van a briteknek, hogy megállapodjanak az EU-val.


Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet. A dokumentumot szerdán a brit EU-nagykövet kézbesíti Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete May döntése alapján a múlt héten tájékoztatta Tuskot, hogy a brit kormányfő március 29-én küld neki értesítést az 50. cikkely aktiválásáról.

A Downing Street kedd éjjel hivatalos fotót is közzétett a cikkely aktiválását bejelentő levél aláírásáról. A képen May a miniszterelnöki hivatal kormányzati tárgyalójában látható a levél aláírása közben, Nagy-Britannia első miniszterelnöke, Robert Walpole portréja alatt, balján a brit zászlóval.

A brit kormányfő várhatóan szerda délután fél 2-kor, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai félórája után jelenti be hivatalosan az alsóházban, hogy az 50. cikkely aktiválásáról szóló levelet kézbesítették az Európai Tanács elnökének. A levél tartalmát a Downing Street nem ismertette előzetesen. A kormányfői hivatal szóvivője azonban kedden késő este közölte, hogy May nem sokkal a levél aláírása után telefonon beszélt Donald Tuskkal, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral. Szóvivője szerint a brit kormányfő biztosította az európai vezetőket, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is az EU „szoros és elkötelezett” szövetségese lesz. Fontosnak tartják, hogy a kilépési tárgyalások „konstruktív és pozitív szellemben” kezdődjenek, a kilépési folyamat zökkenőmentes, rendezett legyen.


Mindenkit képviselne

Az 50. cikkely aktiválásának bejelentéséről szóló alsóházi beszédének előzetesen ismertté vált néhány részlete szerint a brit kormányfő leszögezi: a tárgyalási folyamat során az Egyesült Királyság minden lakójának érdekeit képviseli majd, beleértve azokat a külföldi EU-állampolgárokat is, akik az Egyesült Királyságot választották hazájuknak.

A brit kormány már jelezte, hogy a kilépési tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.


Felszólalt az alsóházban

May szerint az átadott értesítés azt jelenti, hogy immár "nincs visszaút", az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A kormányfő azután szólalt fel a londoni alsóházban, hogy Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete átadta a dokumentumot Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

May szerint a brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben


"nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és cardiffi parlamentek"

hozzák.