Theresa May, lakcíme: Downing street 10.

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Cameron brit miniszterelnök napirendje: kedden kormányülés, szerdán a királynőnek felajánlja lemondását, csütörtökön már költözik. Theresa May, eddigi belügyminiszter a hét második felétől Nagy-Britannia miniszterelnöke.


David Cameron brit miniszterelnök hétfő délután bejelentette: a keddi kormányülést még levezeti, majd szerda délután felajánlja lemondását a királynőnek – jelentette a BBC. A hivatalos aktust követően – a konzervatív párt döntése értelmében – szerda estétől a szigetország miniszterelnöke Theresa May. Az eddig belügyminiszterként a kormányban dolgozó May – a kormányfővel ellentétben – kilépéspárti állásponton volt a népszavazási kampányban.

Korábban úgy tűnt, akár szeptemberig is elhúzódhat Cameron utódlásának kérdése. Miután azonban a miniszterelnökjelölt-aspiránsok száma – a konzervatív alsóházi képviselők többkörös szavazását követően – kettőre csökkent, Andrea Leadsom visszalépett Theresa May javára. A hivatalos procedúra szerint a toryk 125 ezer regisztrált párttagjának is választania kellett volna a talpon maradt jelöltek közül, ám ebben a helyzetben a párt eltekintett ettől a voksolástól.


Theresa May, Nagy-Britannia második női miniszterelnöke


A Brexitről szóló népszavazást követő napokban az Európai Unió tagállamainak vezetői és az Európai Bizottság politikusai is sürgették Cameront, hogy hivatalosan is indítsa el országa kiléptetését az EU-ból. Cameron azonban ezt azzal hárította el, hogy leköszönő kormányfőként nem teszi meg ezt a gesztust, utódjára marad ez a feladat. London most lépéselőnyre tett szert Brüsszellel szemben, az EU-ban ugyanis ma még nincs megegyezés arról, hogy a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács vagy a bürokraták uralta Európai Bizottság vezesse a tárgyalásokat a szigetországgal.

Az immár biztosnak látszik, hogy az újonnan felálló brit kabinet nem relativizálja majd a népszavazás eredményét. May ugyanis legutóbbi nyilatkozataiban egyértelművé tette:


a Brexit Brexitet jelent.

Ezzel párhuzamosan a szerda este hivatalba lépő miniszterelnök már messze nem bánt olyan kesztyűs kézzel az elsősorban Angliában élő, uniós munkavállalókkal. Mint fogalmazott: mindenképpen változni fog a helyzetük a kilépést követően. Ennek mértékéről azonban még nem beszélt – hiszen ez a legerősebb ütőkártya a britek kezében az unióval hamarosan elkezdődő, akár két évig is elhúzódó alkufolyamat során.