Theresa May ebben nem követi új szövetségesét, Trumpot

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-


A brit miniszterelnök nem ért egyet azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök rendeletben megtiltotta több muzulmán ország állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba. A Downing Street szerint Theresa May és a brit kormány


nem ért egyet ezzel a megközelítéssel,

és nem kíván hasonló intézkedéseket hozni.

London egyelőre tanulmányozza Trump rendeletének jogi vonatkozásait, és szót emel az amerikai kormánynál, ha az intézkedés olyanokat is érint, akiknek brit állampolgárságuk is van.


Bírálták hallgatását

Az ideiglenes amerikai beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes. Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal szerint azokra is vonatkozik a tiltás, akiknek állandó amerikai tartózkodásra jogosító engedélyük van. Az USA felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását is. Egy bírósági döntés szerint azonban ideiglenesen maradhatnak azok, akik a rendelet aláírásakor már megérkeztek az országba.

Mayt az ellenzék és saját pártja is bírálta, amiért nem volt hajlandó elhatárolódni Trump intézkedéseitől. A kormányfő pénteken járt az amerikai elnöknél a Fehér Házban, majd onnan Ankarába repült, ahol Recep Tayyip Erdoğan török államfővel és Binali Yildirim miniszterelnökkel tárgyalt. Ankarai sajtótájékoztatóján többször is kérdezték, hogy mi a véleménye Trump intézkedéséről, de csak annyit mondott, hogy „az Egyesült Államok menekültpolitikája az Egyesült Államok felelősségi körébe tartozik, ugyanúgy, ahogy az Egyesült Királyság menekültpolitikájáért az Egyesült Királyság felelős”.

A Downing Street szóvivője a brit kormányfő washingtoni utazása előtt azt mondta, hogy Nagy-Britannia erőteljes és szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, és éppen ez teszi lehetővé, hogy ha London valamiben nem ért egyet az amerikai kormánnyal, annak hangot is adjon.