Theresa May a frakcióra bízta politikai túlélését

Fotó: AFP / GEOFF CADDICK

-

A kormányfő elismerte, hogy nehéz helyzetbe hozta a pártot, de szerinte ki tudja húzni a gödörből a torykat.


Theresa May elnézést kért a Konzervatív Párt frakciójától a múlt heti parlamenti választások eredményéért. A miniszterelnök azt mondta: a frakció döntésén múlik, hogy meddig álljon a kormány élén.

A csütörtöki előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, és kisebbségi kormányzásra kényszerül. A tervek szerint a toryk a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányozna, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban.

Theresa May az alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb testülete, az 1922 Bizottság előtt számolt be a választások eredményéről. A bizottságot – amikor a konzervatívok kormányoznak – azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A testület onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe, és informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára.

A hétfő estébe nyúló meghallgatásról kiszivárgott értesülések szerint May elnézést kért a frakciótól a vártnál sokkal gyengébb választási eredményért, és azt mondta: ő sodorta a pártot a jelenlegi zűrzavarba, de ő is fogja "ebből a helyzetből kirángatni". May szerint addig tölti be a miniszterelnöki tisztséget, ameddig ezt a konzervatív frakció akarja.

Szerinte a DUP-nak nem lesz vétójoga a kormányzati együttműködésben, különösen azokban a társadalmi-szociális kérdésekben, amelyekben a két párt között nézeteltérés van. A DUP több területen jóval kevésbé liberális, mint a konzervatívok. Ellenzi például az azonos neműek házasságát, amelyet Nagy-Britanniában David Cameron kormánya tett lehetővé, és ellenzi a Nagy-Britanniában legális abortuszt is.

A pártok egyeztetése miatt hétfőn olyan hírek terjedtek el, hogy néhány nappal elhalasztják a kormány törvényalkotási programjának bemutatását, bár ez a toryk szerint nem biztos.

II. Erzsébet királynő az eredeti menetrend alapján jövő hétfőn ismertetné az új kormány törvényalkotási programját a parlamentben.