Thaiföldön újra kezdik: ismét tüntetnek Bangkokban

Fotó: Simonyi Balázs / Simonyi Balázs

Tüntetők tízezrei vonultak az utcára vasárnap Bangkokban. Az ellenzék korábban bejelentette, bojkottálja az előre hozott választásokat.


A thai fővárosban a tucatnyi kisebb-nagyobb csoportba verődött tüntetők számos helyen megbénították a forgalmat, Jinglak Sinavatra miniszterelnök külvárosi otthona előtt pedig legalább ezer demonstráló - többségében nő - nézett farkasszemet több száz rohamrendőrrel. A kormányfő azonnali lemondását követelő tüntetők elfoglaltak egy olyan kereszteződést is Bangkok központjában, amelyet 2010-ben a mostani kormánypárt hívei szálltak meg, hogy kikényszerítsék az akkor hatalmon lévő, de 2011-ben ellenzékbe szorult Demokrata Párt távozását. A demokrata párti Szuthep Thaugszuban, a tüntetések vezetője azt mondta: „Ma lezárjuk Bangkokot egy fél napra. Ha (Jinglak) nem mond le, a következő alkalommal egy napra, ha azután sem, egy egész hónapra fogjuk megbénítani a várost.”  


Egymásnak feszülő ellenzék és kormány

A Demokrata Párt hívei hónapok óta követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását azt állítva, hogy a demokratikusan megválasztott vezetés valójában Jinglak bátyja, a 2006-ban a hadsereg által megdöntött, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll. Novemberben a tüntetők több kormányépületet is elfoglaltak, hogy megbénítsák a kabinet munkáját. A tüntetések miatt Jinglak korábban előre hozott választások kiírására kényszerült. Ugyanakkor a kormánypártnál országszerte jóval kevésbé népszerű, de Bangkokban nagy támogatást maga mögött tudó Demokrata Párt szombaton bejelentette, hogy bojkottálja a február 2-ra meghirdetett voksolást, újabb lendületet adva a korábban kifulladóban lévő demonstrációknak. Az ellenzék azzal indokolta a lépést, hogy a thaiföldi politika kudarcot vallott, és a nép elveszítette hitét a demokratikus rendszerben. A középosztály és az elit által támogatott Demokrata Párt, illetve a vidéki szegényrétegeket maga mögött tudó Thakszin Sinavatra és szövetségesei közel egy évtizede küzdenek a hatalomért Thaiföldön. A Demokrata Párt két évtizede nem nyert választást, de ennek ellenére a hadsereg és a bíróságok beavatkozásának köszönhetően többször volt hatalmon.