Thaiföldön is megjelent a MERS-vírus

Fotó: AFP / ED JONES

-

Újabb országban ütötte fel a fejét a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes vírusa. Dél-Koreában eközben már 23 halottja van a MERS-nek.


A kórt egy ománi üzletembernél diagnosztizálták csütörtökön. "Két laboratóriumi vizsgálat után megerősíthetjük, hogy MERS-koronavírusról van szó" - mondta sajtótájékoztatóján a thaiföldi egészségügyi miniszter.

A korábban elsősorban Szaúd-Arábiát sújtó betegség néhány héttel ezelőtt Dél-Koreában is felütötte a fejét, ahol eddig huszonhárom halálos áldozatot követelt. Az utóbbi napokban Szaúd-Arábiában is három újabb esetet regisztráltak, a fertőzöttek egyike bele is halt a kórba. Németországban kedden a vírusfertőzés okozta szövődményben hunyt el egy 65 éves férfi, aki az Egyesült Arab Emírségekben, szabadsága alatt kapta el a fertőzést.

A koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A kór ellen egyelőre nincs védőoltás vagy bevált gyógymód.

Az első MERS-megbetegedés Szaúd-Arábiában történt 2012-ben. Az Egészségügyi Világszervezet szerint azóta ezernél is több embert fertőzött meg a vírus, és közülük több mint négyszázan meghaltak.