Thaiföldi puccs: a magyar külügy még nem tanácsolja el az utazókat

Fotó: AFP / MANAN VATSYAYANA / AFP / MANAN VATSYAYANA

-

A minisztérium egyelőre nem tart szükségesnek más intézkedést, mint hogy a turistákat fokozott óvatosságra inti. Ha azonban kell, Thaiföld az utazásra nem javasolt helyek közé kerülhet.


Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke a Vs.hu-nak elmondta: fokozottan figyelemmel kísérik az délkelet-ázsiai országban zajló eseményeket, és azonnal közlik, ha Thaiföldet vagy egyes térségeit az utazásra nem javasolt helyek közé sorolják. Azt is közölte: jelenleg pár száz, de maximum ezer magyar állampolgár tartózkodik Thaiföldön, bár pontos adatokkal  a minisztérium nem rendelkezik. Ha a Külügyminisztérium a nem javasolt országok közé sorolja Thaiföldet, az egyebek között azt is jelenti, hogy a megkötött utazási szerződésektől az utazó elállhat, és befizetett pénzét visszakapja.


Az utazásszervezők a Külügyminisztérium állásfoglalását követik

Megkeresésünkre Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője elmondta: utazási irodák ilyen esetben a Külügyminisztérium állásfoglalását követik, ami egyelőre nem tanácsolta el az utazni szándékozókat. Molnár arról beszélt: szerencsés helyzet áll fenn jelenleg, mert a magyarok ilyenkor nem igazán utaznak Thaiföldre - ezt jellemzően a téli időszakban teszik. Persze, ha valaki Thaiföldre menne, azt figyelmeztethetik a kockázatra, de egyelőre nem adtak ki állásfoglalást arról, hogy az utasokat eltanácsolják-e vagy sem a Thaiföldre történő utazástól.


-


A délkelet-ázsiai régió sokat veszíthet

Az utóbbi években Délkelet-Ázsia országaiban hatalmas mértékben nőtt a turizmus volumene. 2008 óta 20 százalékkal megnőtt a régióba utazó nemzetközi turisták száma, valamint Bangkok — Londont megelőzve — a világ leglátogatottabb városa lett, 2013-ban 15,98 millió utast fogadott. A növekvő turistaszám (főleg Kínából) tavaly a délkelet-ázsiai régió GDP-jének több, mint a 12 százalékát, 294 milliárd dollárt eredményezett. A malajziai gépszerencsétlenség, a thaiföldi puccs és a vietnami zavargások ugyanakkor megakadályozhatják a további gyors fejlődést. Csak Malajziának a gép eltűnése, annak keresése, és egy áprilisban Malajziában elrabolt kínai nő esete 32 millió dollár közvetlen turisztikai veszteséget jelentett a lemondott foglalások miatt.